Home»Muzika»Muzički projekat “Sounds of Change” okuplja 100 muzičara u Novom Sadu

Muzički projekat “Sounds of Change” okuplja 100 muzičara u Novom Sadu

4
Shares
Pinterest Google+
Klasična muzika/Photo: Pixabay
Klasična muzika/Photo: Pixabay

Blizu 100 učesnika, mladih muzičara i istaknutih svetskih umetnika iz čitave Evrope narednih sedam dana boraviće u Novom Sadu u okviru evropskog projekta “Sounds of Change”, saopštila je direkcija Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Reč je o projektu čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu, uz stvaranje uslova za veću profesionalnu mobilnost i razvoj karijera, a Srpsko narodno pozorište (SNP) jedan je od partnera.

Prva faza projekta “Sounds of Change” završava se u nedelju 14. avgusta, izvođenjem “Pete simfonije” austrijskog kompozitora Gustava Malera u 20.30 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, kao i uvodnom konferencijom u čitav projekat.

Koncert je moguće pratiti direktno i širom Evrope na onlajn platformi

– Nakon evropskog projekta “Croš Opera” koji smo završili u aprilu ove godine, počinje nam novi projekat sufinansiran od strane Kreativne Evrope – objasnio je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.

On je napomenuo da projekat “Sounds of Change” pre svega predstavlja priliku ne samo za naše umetnike, već za mlade muzičare iz Novog Sada i Srbije koji putem ovakvih saradnji mogu da dobiju iskustvo rada u velikom orkestru, umreže se sa kolegama iz ostalih evropskih zemalja i dobiju priliku da sarađuju sa istaknutim imenima svetske klasične muzičke scene.

– Na taj način se pruža snažan oslonac mladim umetnicima u razvoju njihove karijere i otvara mogućnost da ostanu kod nas ili u nekom svetskom orkestru. Za Srpsko narodno pozorište, poziv za još jedan evropski projekat jeste priznanje da se kvalitetan rad vidi i van granica naše države i potvrda da smo na pravom putu – rekao je Aleksandar Stankov.

Малерова пета симфонија одзвониће Новим Садом у недељу, 14. августа, са почетком у 20.30 часова.⁣ ????⁣
⁣⁣
Застаните на Позоришном тргу… Немојте само да прођете. ❤️⁣
⁣⁣
#srpskonarodnopozoriste #koncert #soundsofchange

Posted by Српско народно позориште – Serbian National Theatre on Sunday, August 7, 2022

Aktivnosti projekta obuhvataju četiri faze organizovane kroz četiri godišnja ciklusa u kojima će se izabrani umetnici susresti sa mogućnošću profesionalnog usavršavanja kroz orkestarske akademije, gde je fokus na unapređivanju muzičkih veština i na ličnom i profesionalnom razvoju.

Ideja je da tako novoformirani međunarodni orkestar nastupi na profesionalnim muzičkim festivalima u Evropi i da osigura prostor za promociju rada muzičara.

Pored izvođača – muzičara, priliku za razvoj karijere dobiće i mladi kompozitori kao i operski umetnici.

– Prvi i drugi ciklus prate klasičnu internacionalnu orkestarsku akademiju i pripremu dela evropskih kompozitora, dok će se performativni slojevi razvijati za poslednja dva ciklusa uključivanjem multimedije i cirkuske umetnosti – približila je ovu umetničku ideju vođa projekta novosadskog tima – Dragana Kuzmanović.

Ona je podvukla da pored sinergije različitih umetnosti, jedan od ciljeva je takođe i osvajanje novih koncertnih prostora koji će ostati kao legat projekta.

– “Sounds of Change” pored snažne podrške mladim umetnicima, želi da kroz svojevrsni umetnički aktivizam, doprinese razvoju i ekološke svesti, ali i podstakne nove generacije na razmišljanje o budućnosti Evrope koja ističe jedinstvo različitosti – izjavila je Kuzmanović.

Partneri na projektu su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija “Noletia” iz Španije, Internacionalni muzički festival “Koblenc” iz Nemačke, Kulturno društvo BSA iz Slovenije kao i SNP iz Novog Sada.

Previous post

Ubistvo u studiju, CIA i sos od brusnice... 11 urbanih legendi povezanih sa muzičkim hitovima

Next post

Ešton Kučer otkrio: Nisam znao da li ću ponovo moći da čujem, vidim i hodam

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.