Home»Muzika»Koncert posvećen Leonardu Koenu 20. avgusta u Beogradu

Koncert posvećen Leonardu Koenu 20. avgusta u Beogradu

4
Shares
Pinterest Google+
Leonard Koen/Photo: YouTube printscreen
Leonard Koen/Photo: YouTube printscreen

Koncert pod nazivom “Veče sa Koenom” hrvatskog tandema Maja Posavec – Ivan Kapec, posvećeno čuvenom kanadskom muzičaru Leonardu Koenu, biće održan 20. avgusta u Dorćol Platzu u Beogradu.

Gotovo pet godina od prve izvedbe programa, hrvatski umetnici Maja Posavec i Ivan Kapec premijerno dolaze u prestonicu Srbije sa navedenim muzičkim projektom.

TAKO JE GOVORIO (I PEVAO) LEONARD KOEN: VOLIM ŽENE. LEPOTICE ILI ONE DRUGE, MENI JE SVEJEDNO, ONE SU UZVIŠENA BIĆA…

Reč je o svojevrsnom omažu, posveti nikad prežaljenom kanadskom “umetniku ljubavi i smrti”, Leonardu Koenu (1934-2016), a Maja i Ivan objavili su 2019. istoimeni album – “Veče sa Koenom”.

Koncept je stekao izuzetnu popularnost i van Hrvatske, tako da su osim više koncerata u Zagrebu, bili rasprodati i oni u Sarajevu i Mostaru.

OVO JE PRAVI RARITET… LEONARD KOEN NIJE VOLEO OBRADE, ALI ZBOG KRALJA JE NAPRAVIO IZUZETAK…

Program “Veče sa Koenom” više je interpretacija nego uobičajeni koncert, u velikoj meri inspirisan albumom “Famous Blue Raincoat” Dženifer Varns, koja je 1987. godine na svoj specifičan način obradila Koeonove pesme, a 70-ih i 80-ih mu je bila prateći vokal na koncertima.

Maja Posavec i Ivan Kapec će interpretirati i sve druge Leonardove neprolazne antologijske hitove, a posebnu notu daju Majini recitali Koeonovih pesama na hrvatskom.

DVOJE STRANACA, U HOTELSKOJ SOBI, VODILO JE LJUBAV U RITMU NJEGOVE USNE HARMONIKE… LEONARD KOEN TADA JE ZNAO SVOJ PUT

Koen je bio veliki pesnik pre nego što će postati legendarni muzičar, tako da je svoju poeziju predstavio kroz muziku, akorde, kompozicije, svoju neobičnu boju glasa.

– Na tim večerima osim što pevam, ja i govorim Koenovu poeziju. Početna zamisao je bila da to bude meditativno veče poezije. Kada smo počeli sa probama, znali smo da ne želimo samo odsvirati Koena i polazili smo uvek od teksta te tražili našu ličnu autorsku interpretaciju – objasnila je Maja Posavec koncept njihovog koncerta.

Maja Posavec i Ivan Kapec - Veče s Koenom, promo
Maja Posavec i Ivan Kapec – Veče s Koenom, promo

– Oboma je to išlo dosta spontano, jer smo zaljubljenici u poeziju i Koen nam je davao puno prilika da se izrazimo. Ono što nismo mogli očekivati i što smo se malo i bojali, jeste reakcija publike. Ali, ona je odgovorila otvorenim stavom prema našim interpretacijama, pratila nas je u tišini i stvaralo se polje poverenja u kojem smo mogli izmenjivati svoje tuge, boli, strasti i veselja, sve preko omiljenog Koena – izjavila je Posavec.

TAKO JE GOVORIO LEONARD KOEN: SAMO BUDALE STALNO ISTO MISLE I TO NAZIVAJU STAVOVIMA

Leonard Koen je gostovao u Beogradskoj Areni na nezaboravnom koncertu 2. septembra 2009. godine, koji je trajao puna tri sata bez pauze.

Kako se kanadskom muzičaru toliko dopalo u Srbiji, kasnije su krenuli pregovori da ponovo gostuje u Areni, ali na žalost iznenadna smrt ga je u tome sprečila.

Koen je bio istaknut i kao književnik, tako da je beogradska izdavačka kuća Geopoetika objavila njegove romane ili zbirke proze – “Divni gubitnici”, “Plamen”, “Omiljena igra”.

 

Previous post

"Voice of change"... Northern Revival objavili novi video singl, a uskoro će i album

Next post

Festival haosa u Vrnjačkoj Banji... Producenti poručili organizatorima: Nađite novi termin za film Dušana Kovačevića

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.