Home»Muzika»Uzemljeni svemir… ESTAM World Music Festival od 12. do 14. avgusta u Kargujevcu

Uzemljeni svemir… ESTAM World Music Festival od 12. do 14. avgusta u Kargujevcu

4
Shares
Pinterest Google+
ESTAM 2022/ Photo: Promo
ESTAM 2022/ Photo: Promo

SKC Kragujevac, platforma MOST Bridge For Balkan Music i Multikultivator predstavljaju 5. izdanje ESTAM World Music Festivala koje će biti održano od 12. do 14. avgusta u Velikom parku u Kragujevcu.

Brojna istraživanja pokazala su da muzika i glasovi imaju fantastičan uticaj na razvoj biljaka. Zato ovog leta ESTAM World Music Festival ušuškan u zelenilu predstavlja posebnu kolekciju – muzičku baštu sa retkim, pažljivo odabranim primercima sa Kube, Molučkih ostrva u Indoneziji, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije i naravno Srbije. Nepredvidiv poput prirode Estam WMF je doživljaj za svakoga – od pasioniranih ljubitelja world musica do radoznalaca otvorenog srca.

– Izujte se i zakoračite. Osetite tlo pod svojim nogama. Osetite svoje noge u travi. Uzemljite se pre nego što se otisnete u ESTAM muzički svemir – poručili su organizatori.

Boi Akih/ Photo: Promo
Boi Akih/ Photo: Promo

Multikulturalni sastav Boi Akih (Holandija/Molička ostrva/Gvineja/Mađarska) predstaviće svoj aktuelni projekat “Storyteller“.

Na ovom muzičkom putovanju punom neočekivanih susreta moderan džez i improvizovana muzika prepliću se sa tradicionalnom muzikom iz čitavog sveta.

Ski Trio/ Photo: Promo
Ski Trio/ Photo: Promo

Sastav Ski Trio (Severna Makedonija/Sjedinjene Američke Države) je muzička kreacija kompozitora, aranžera i kontrabasiste Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića.

Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa internacionalnim karijerama, napravili su super-grupu koja, čvrsto utemeljena na balkanskoj tradiciji donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

Ana Karla Maza/ Photo: Ptromo
Ana Karla Maza/ Photo: Ptromo

Ana Karla Maza (Kuba/Francuska) kao vrlo mlada napustila je roditelje i Kubu kako bi u Evropi pronašla podršku i prostor za sopstvene kompozicije i muzički izraz.

Ona iznova otkriva svoje korene i muzičko nasleđe Latinske Amerike obogaćene džez improvizacijama, zategnute klasičarskom sviračkom tehnikom u koliko nežnim toliko i razuzdanim kompozicijama i pesmama na španskom, francuskom i engleskom jeziku.

Tapan/ Photo: Promo
Tapan/ Photo: Promo

Koncertni program zatvara beogradski Tapan – projekat koji vešto izbegava kategorizacije iako je utemeljen u elektronskom zvuku.

Nastao kao studijski projekat Tapan je evoluirao u kvartet gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i jedinstvenog pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma.

Ulaz na sve programe 5. ESTAM World Music Festivala je besplatan.

Previous post

Čitanje “Sudbine” iz kafanskog tarota... Performans Dee Džanković u galeriji Monolog

Next post

"Još ovaj put" na tvrđavi... Nišville u pregovorima za odlazak iz Srbije?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.