Home»Pulse»Najave»Čitanje “Sudbine” iz kafanskog tarota… Performans Dee Džanković u galeriji Monolog

Čitanje “Sudbine” iz kafanskog tarota… Performans Dee Džanković u galeriji Monolog

5
Shares
Pinterest Google+

U sklopu izložbe “Suzovača”, interdisciplinarna umetnica Dea Džanković će izvesti perfomans pod nazivom “Sudbina”.

Performans će se održati na dan zatvaranja izložbe u petak, 5. avgusta u galeriji Monolog (Cetinjska 15) od 19:00 časova.

Performans predstavlja čitanja kafanskog tarota koji je za potrebe izložbe “Suzovača” Dea osmislila i dizajnirala kao jedan od izloženih radova, a koji je izazvao veliko interesovanje.

Svako od posetilaca će imati priliku da sedne sa umetnicom u galerijskom prostoru i da postavi jedno pitanje na osnovu koga će dobiti jedinstveno čitanje kafanske tarot karte.

Sudbina/ Photo: Ivan Zupanc
Sudbina/ Photo: Ivan Zupanc

Rad “Sudbina” je prva instalacija koju su posetioci imali priliku da vide u galeriji Monolog tokom trajanja izložbe “Suzovača”.

Rad se odnosi na špil od 22 tarot karte koji je napravljen u odnosu na Veliku arkanu tarota. Svaka karta tarot špila predstavlja junaka ili junakinju iz kafanskog života, a ekvivalenti sa Velikom arkanom tarota i pojedinačnim kartama i njihovim arhetipima su osmišljeni i dizajnirani u odnosu na njihove likove i dela, kao i odlomke tekstova najpoznatijih pesama.

Za potrebe zatvaranja izložbe i performansa, umetnica je napravila celokupni kafanski tarot špil od 78 karata, dizajnirajući i dodavši karte Male arkane, koje dalje uključuju još protagonista i protagonistkinja kafanskog života,kao i vizualne simbole kafane kao pandan klasičnom tarotu.

Previous post

Art Avlija 8. put otvara kapiju… Jazz, blus i još mnogo dobrih stvari na 16 ari 20. avgusta u Bavaništu

Next post

Uzemljeni svemir... ESTAM World Music Festival od 12. do 14. avgusta u Kargujevcu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.