Home»Film»Lemi je obožavao filmove… ali ova tri više od svih

Lemi je obožavao filmove… ali ova tri više od svih

3
Shares
Pinterest Google+
Lemi Kilnister/Photo> ZouTube screenshot
Lemi Kilnister/Photo> ZouTube screenshot

Pored toga što je bio jedan od najuticajnijih muzičara svih vremena, pokojni legendarni vođa Motorheada Lemi Kilmister takođe je bio strastveni čitalac i filmski fan.

OZI OZBORN: LEMI JE BIO MOJ LIČNI “BOG ROCKA”, BIO JE ONAJ MOMAK KOJI “PUCA IZ KUKA”…

Pevač i basista je u intervjuu za BBC 2010. godine spomenuo tri filma koji su mu bili među najomiljenijim.

“Najduži dan” (The Longest Day), 1962.

– Sjajna glumačka ekipa s jedne strane. Ali i dobra priča ispričana sa obe strane, saveznika i Nemaca – rekao je Lemi za BBC.

Nije iznenađenje što je “Najduži dan” jedan od Lemijevih omiljenih filmova, s obzirom na činjenicu da je bio veliki kolekcionar stvari iz Drugog svetskog rata i da je uvek bio zainteresovan za istoriju sukoba.

Objavljen 1962. godine, 15 godina posle završetka Drugog svetskog rata, “Najduži dan” je ispričao priču o “Danu D”, koji je bio jedan od najvažnijih dana koji je označio početak poraza nacističkih trupa. U utorak, 6. juna 1944, “Dan D”, kako istorija opisuje “više od 156.000 američkih, britanskih i kanadskih vojnika upali su 50 milja od žestoko branjenih plaža Normandije u severnoj Francuskoj”. Bila je to operacija koja se pokazala kao kritična prekretnica u Drugom svetskom ratu.

Film je imao mnogo zvezda poput Džona Vejna, Henrija Fonde, Ričarda Bartona, Šona Konerija, pa čak i muzičara Pola Anke.

“Gospodar prstenova” (Lord Of The Rings), 2001

– Zato što je dobar kao i knjiga (što je retko) – rekao je Lemi za BBC. Franšizu “Gospodar prstenova” režirao je Piter Džekson, a inspirisana je čuvenim knjigama J. R. R. Tolkina. Lemi je čak bio intervjuisan za dokumentarni film iz 2005. “Ringers: Lord of the Fans”, koji je razgovarao sa mnogim poznatim ljudima o njihovoj ljubavi prema “Gospodaru prstenova”.

NAJGRUBLJI I NAJMUČNIJI INTERVJU LEMIJA KILMISTERA IKADA – VODITELJKA JE HTELA DA GA PONIZI, ALI…

Prvi film pod nazivom “Gospodar prstenova: Družina prstena” izašao je 2001. godine i imao je dva direktna nastavka: “Dve kule” (2002) i “Povratak kralja” (2003). Od 2012. do 2014. objavljene su tri adaptacije iz knjiga “Hobit”, a 2. septembra 2022. godine Prime Video će objaviti seriju “Gospodar prstenova”.

Brzi čitač

Lemi Kilnister/Photo> ZouTube screenshot

Nije veliko iznenađenje što se Lemiju dopao “Gospodar prstenova”, pošto je bio strastveni čitalac. Njegov prijatelj Ozi Ozborn se čak prisetio u intervjuu za BBC Radio 2021. koliko je Lemi brzo čitao.
– Dobar sam u započinjanju stihova. Ali ne mogu da ih završim. Napisao bi gomilu tekstova za moje pesme (…) Dakle, dao bih mu kasetu. I uz to sam imao ovu knjigu o Drugom svetskom ratu koju nisam pročitao. Pa sam mu rekao: ‘Reci mi šta misliš. I imam gomilu ovih tekstova. Kad god budeš mogao pročitaj sve…’ Razmišljam u sebi, trebaće mu oko nedelju dana.
“On kaže: ’Vrati se za oko četiri sata.‘ Pa sam se vratio. On kaže: “Šta misliš o ovomw?” A ja: “O, super”. On onda kaže: “Šta je sa ovim?” Ja kažem: “Oh, imaš dva?” On kaže: “Ne, imam još jedan. Imam tri!” Ja kažem: “Napisao si tri seta stihova?!”. On je rekao: “Da, i ta knjiga je bila sranje!” Ja sam rekao: “Koja knjiga?” On kaže: “Knjiga koju si mi dao”. Dakle, bio je brzi čitač! Mogao je da čita veoma brzo. Bio je neverovatan! – ispričao je Ozi Ozborn.

“The Wicker Man” , 1973.

– Zato što je jezivo i Brit Ekland pleše gola  rekao je Lemi za BBC objašnjavajući zašto voli ovaj film.

Objavljen 1973. godine, “The Wicker Man” je jedan od najklasičnijih britanskih horor filmova svih vremena. Priča o policajcu koji odlazi na ostrvo da pokuša da pronađe nestalu osobu i otkriva čudan kult.

Imao je legendarnog glumca Kristofera Lija, koji će nekoliko decenija kasnije snimiti i četiri solo heavy metal albuma. Glumac je umro u junu 2015. u 93. godini. Bilo je to samo nekoliko meseci pre nego što je Lemi Kilmister preminuo u 70. godini.

Film je takođe imao holivudski rimejk 2006. sa Nikolasom Kejdžom kao glavnim likom. Ali on i nije doživeo neki uspeh među kritičarima.

Previous post

Žan-Mišel Žar pravi virtuelni grad za umetnike... zvaće se Oxyville i - svi su dobrodošli

Next post

Sjajna italijanska kantautorka Elisa 22. oktobra u Beogradu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.