Home»Film»Šon Koneri, Pol Makratni, The Who… a sad i U2 – to su “neamerikanci” koji su dobili nagradu “Kenedi centra”

Šon Koneri, Pol Makratni, The Who… a sad i U2 – to su “neamerikanci” koji su dobili nagradu “Kenedi centra”

3
Shares
Pinterest Google+
U2/Photo: YouTube printscreen
U2/Photo: YouTube printscreen

Glumac Džordž Kluni, grupa U2, sedmostruka osvajačica Gremija muzičarka Gledis Najt, kompozitorka Tania Leon i pevačica Ejmi Grant dobitnici su ovogodišnje nagrade “Kenedi centra”, najprestižnije nagrade iz oblasti kulture u SAD, objavio je britanski Guardian.

Predsednik “Kenedi centra” Dejvid M. Rubenštajn rekao je da je Kluni “jedinstven brend iskrene harizme i potpuno otelotvorenje lika koji nas je naveo da navijamo za njega svaki put”.

BOND, DŽEJN BOND… TAKO JE TREBALO DA BUDE, A ONDA SE POJAVIO ŠON KONERI…

Ovom nagradom sastav U2 se pridružio Šonu Koneriju, grupi The Who, Polu Makartniju, kao relativno retkim neameričkim dobitnicima ove počasti.

Rubenštajn je rekao da je irski bend “davno osvojio Ameriku i svet svojim kultnim himnama, moćnim tekstovima i porukama u pravcu dostizanja socijalne pravde i gradansgog društva na globalnom nivou”.

Soul legenda Gledis Najt, nagradena je, po obrazloženju “Kenedi centra”, za “neograničen vokalni domet i duhovnost koja je izdržala test vremena”.

Šestostruka dobitnica Gremija, Ejmi Grant, jedan je od najznačajnijih izvođača hrišćanske pop muzike u SAD, koji je postao mejnstrim sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Što se tiče kompozitorke klasične muzike Tanie Leon (79), ona se u Njujork doselila kasnih 1960-ih i ostavila nam ono što je Rubenštajn nazvao “zapanjujuće originalnim kompozicijama” koje obuhvataju dela za orkestar, operu i balet, uz prestižnu dirigentsku karijeru.

Ovogodišnje nagrade biće uručene u nedelju 4. decembra.

Nagrade “Kenedi centra” dodeljuju se od 1978. godine.

Previous post

I šta ovde nije jasno?! Džon Čarls Džulijan Lenon promenio ime u Džulijan Čarls Džon Lenon

Next post

Zdravo, zdravo, da vas obavestim da postojim... ARC objavio spot "Neću da radim", iliti, kako mladi muzičari misle da funkcioniše svet

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.