Home»Film»Proglašeni pobednici 4. Somborskog filmskog festivala

Proglašeni pobednici 4. Somborskog filmskog festivala

6
Shares
Pinterest Google+

Četiri letnje somborske večeri bile su ispunjene izvanrednim, uzbudljivim filmskim pričama po izboru selektora Dejana Dabića.

Pod sloganom “Tragom snova Ernesta Bošnjaka”, u okviru 4. Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da vide šesnaest filmova, raspoređenih u četiri programske celine.

U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri značajna i vredna filma. Zahvaljujući ambasadi Austrije i Austrijskom kulturnom forumu, posetioci su stekli dobar uvid u austrijski kratkometražni film, gledajući pet ostvarenja iz ove kategorije.

Prikazana su i dva filma u selekciji Kad bi Sombor bio Holivud čiji koncept asocira na težnju zanesenjaka Somborca Ernesta Bošnjaka da u gradu na severu Bačke stvori centar u kome će se proizvoditi i prikazivati filmovi.

Ovom filmskom manifestacijom, Somborci su dokazali da imaju jasnu želju da ostvare Bošnjakov san.

Ogromnu, nesebičnu podršku realizaciji 4. Somborskog filmskog festivala pružio je i predsednik Skupštine Grada Sombora Zoran Rus. Njemu je dodeljena nagrada Specijalni “Boer”. Priznanje za izuzetan doprinos razvoju Somborskog filmskog Festivala mu je uručila direktorica festivala Vesna Šašić.

Nagrade 4. Somborskog filmskog festivala

Nagrada “Boer” za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora filmu “Heroji”.  Žiri Selekcije filmova mladihautora radio je u sastavu: glumica Nina Grahovac, producentkinja Jovana Đurić, i reditelj Vanja Hovan.

– Nakon odgledanih filmova, žiri selekcije mladih autora 4. Somborskog filmskog festivala jednoglasno je doneo odluku da nagradu dodeli filmu HEROJI, reditelja Gorana Nikolića. Za hrabrost autora u izboru teme i za inovativan pristup temi koja do sada na ovaj način nije obrađivana u domaćoj kinematografiji. Zatim za besprekorni vizuelni identitet i osobenu estetiku autora kojom uspeva da poveže aspekte autorskog i komercijalnog filma., kao i za rad sa glumcima čiji je rezultat sjajan glumački izraz Mladena Sovilja i Todora Jovanovića, ali i za emociju koju je kroz saradnju sa celokupnom filmskom ekipom uspeo da stvori i da prenese napubliku-  saopštila je odluku žirija Nina Grahovac  i uručila priznanje reditelju filma Goranu Nikoliću.

Nagrada za najbolji film pripala je ostvarenju “Mrak”reditelja Dušana Milića. O dobitnicima nagrade u Glavnom takmičarskom programu odlučivao je žiri u sastavu: reditelj Milutin Petrović, glumica Sonja  Kolačarić i glumac Radomir Nikolić.

– Svetlo u tami, to je jedan od najlepših poetskih opisa naše umetnosti. Svetlo u tami je i moguć opis tog sna Ernesta Bošnjaka, sna svih nas koji se bavimo ovim poslom. Za najbolji film ovog festivala, po mišljenju žirija, moglo bi se reći da se bavi temom koja je kao da je sakrivena od svetla ove stvarnosti koju živimo. Zbog toga bilo je potrebno veliko i iskreno nadahnuće da se pronađe gotovo zaumna stilska figura kojom je osvetljena jedna velika muka koja je u dubokoj tami ovoga sveta pa čak i domaće kinematografije. Ponosni smo da, ovde u Somboru, dodelimo nagradu za najbolji film, ostvarenju “Mrak” u režiji Dušana Milića – stoji u saopštenju žirija.

Ibrahim Koma, Somborski filmski festival/ Photo: Slobodan Jotić
Ibrahim Koma, Somborski filmski festival/ Photo: Slobodan Jotić

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Ibrahimu Komi za ulogu Strahinje u filmu “Strahinja Banović”.

– Na nekoliko jezika od kojih ni jedan nije njegov maternji, ali mnogo više čistim jezikom filmske glume, tom veštinom da kamera zabeleži najtananije istine o ljudskim osećanjima i mislima, ali tako da se nikakav trud oko toga ne primeti, tako nas je vodio kroz blato, zimu, i gadosti ovoga sveta. Ceo film noseći na svojm plećima, kako to i dolikuje nekom ko ima nadimak Strahinja, najbolji glumac Četvrtog filmskog festivala u Somboru je Ibrahim Koma – obrazložio je žiri svoju odluku.

Glumac Ibrahim Koma je trenutno u Republici Gani, ali je poslao video poruku, a nagradu “Boer” za najboljeg glumca je umesto njega primio producent filma Miroslav Mogorović.

Danica Ćurčić, Somborski filmski festival / Photo: Slobodan Jotić
Danica Ćurčić, Somborski filmski festival / Photo: Slobodan Jotić

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Danici Ćurčić za ulogu Vukice u filmu “Mrak”.

– Neke “glumačke partiture“ nude zanosne melodije uronjene u bogate orkestracije. Takve uloge velikim glumcima omogućavaju da pokažu svu virtuoznost i veštinu koju poseduju. Neuporedivo je teže sa filmskim pričama u kojima su likovi pritisnuti jednim teškim stanjem, i sa samo nekoliko reči koju izgovore. Upravo takva je jedna Vukica, gotovo pola filma u potpunom mraku. Ali baš zbog toga, sa najvećim poštovanjem i dubokim naklonom kao najbolju glumicu proglašavamo Danicu Ćurčić – čulo se obrazloženje žirija sa pozornice Somborskog filmskog festivala.

Danica, koja je trenutno u Danskoj poslala je video-pozdrav, a nagradu Somborskog filmskog festivala za ulogu u filmu “Mrak” je umesto nje primio reditelj filma Dušan Milić.

Fanfare su označile kraj ovogodišnjeg druženja, a u ime Direkcije prisutne je pozdravila direktorka Festivala Vesna Šašić i zahvalila im se na bezuslovnoj podršci.

Na kraju 4. Somborskog filmskog festivala, u čast nagrađenih i posetilaca, usledio je “Filmski kabare – koncert filmske muzike” tokom kojeg su nastupile zvezde naše glumačke i muzičke scene: Mina Lazarević, Ivana Knežević i Žarko Stepanov.

Previous post

Preminuo Pol Rajder, basista mančesterskog benda Happy Mondays

Next post

Ritam nereda, Mortal Kombat, Iskaz... na petom Deer & Beer festu 5. i 6. avgusta u Apatinu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.