Home»Film»Pljušte kritike za Marvelov film: Zaplet bedan, a specijalni efekti jefitni… (spoiler alert!)

Pljušte kritike za Marvelov film: Zaplet bedan, a specijalni efekti jefitni… (spoiler alert!)

5
Shares
Pinterest Google+
Thor Love and Thunder, promo
Thor Love and Thunder, promo

Iako je budžet blokbastera “Tor: Ljubav i grom” iznosio neverovatnih 250 miliona dolara, kritike su i više nego loše.

Da ste pre početka letnje sezone među kritičarima sproveli anketu koji će film najviše da se izdvoji u tom periodu, mnogi bi glasali za Marvelov blokbaster “Tor: Ljubav i grom”, ponajviše zato što je prethodnik, “Thor: Ragnarok” u režiji Novozelanđanina Taike Vaititija, bio neverovatno osveženje i dalo je novi uzlet toj franšizi poljuljane reputacije (drugi deo “Tor: Tamni svet” bio je zaista slab). Možda smo se zbog prevelikih očekivanja tako razočarali.

GUNS N’ ROSES I MOĆNI KADROVI U PRVOM TREJLERU ZA FILM “THOR: LOVE AND THUNDER”

Sam početak dosta je neobičan, u njemu Gor (neprepoznatljivi Kristijan Bejl, prekriven belim peskom koji naglašava izmučenost lika) i njegova ćerka Lav (mala India Hemsvort – ćerka glavnog glumca Krisa Hemsvorta) pokušavaju da prežive na nemilosrdnoj planeti, gde žari sunce. Usprkos molbi njihovom Bogu Rapuu, Lav umire, a Gor se zaklinje na osvetu: poklaće sve Bogove u galaksiji, jer oni misle samo na sebe, a ne i na svoje podanike.

Već u narednoj sceni pred nama je Tor (Hemsvort), nekadašnji Bog Asgarda, kojim sad vlada njegova prijateljica Valkira (Tesa Tompson), pa je planeta dobila ime Novi Asgard: više liči na turističko izletište, a ne na skandinavski mitološki Panteon.

Thor: Love and Thunder, promo
Thor: Love and Thunder, promo

Tor se upravo rastao od Čuvara galaksije, jer je dobio uznemirujuću poruku od svog prijatelja Sifa (Džejmi Aleksander), o pokolju Bogova u svemiru. Čuvare galaksije nakon toga više ne vidimo – zbog čega se mnogi poklonici franšize opravdano smatraju prevarenim – a slaba im je zamena što se umesto njih pojavljuje astrofizičarka Džejn Foster (Natali Portman), na koju smo već i zaboravili, jer je nije bilo u “trojki”, a u prva dva filma bila je glavna Torova simpatija.

Da sve bude gore, ona sad boluje od raka, i jedini je lek da dođe na Novi Asgard, preuzme od Tora njegov malj Mjolnir i postane Moćni Tor, potpuni antipod naslovnog junaku.

Thor Love and Thunder, promo
Thor Love and Thunder, promo

Zaplet se čini bednim, a tako i izgleda, budući da dijalozi među protagonistima više liče na dosetke iz holivudskih “sitkoma”: još su i podnošljive scene u kojima se Tor izvinjava Mjolniru zato što ga je prepustio novom vlasniku, a sam se zadovoljio sekirom “Stormbreaker”, međutim, to kao da spada u neku drugu vrstu filma.

LOŠA PROCENA GODINE… KRISTIJAN BEJL OTKRIO DA JE PESMA KEJT BUŠ ISEČENA IZ FILMA “TOR: LJUBAV I GROM”

Film ne samo da ima slab scenario, nego i traljavo izgleda, sa specijalnim efektima koji kao da su zbrzani u nekakvoj kućnoj radionici. Ne možete da verujete kad pročitate da je budžet tog blokbastera iznosio 250 miliona dolara, jer sve u filmu izgleda jeftino.

Taika Vaititi je zafrkant sa smislom za specifičan humor (to je funkcionisalo u tragikomičnom filmu “Jojo Rabbit”, ali i u trećem “Toru”), ali se ovde stiče utisak da reditelj i koscenarista ne znaju šta tačno žele.

Film mu u bioskopima, istina, prolazi izvrsno, ali to je zbog odličnog minulog rada sa “Torom: Ragnarok”, što će se osvetiti franšizi ukoliko nastavi da niže podjednako haotična ostvarenja kakva je “četvorka”. Holivud ipak nije mesto za razbacivanje novcem, pogotovo ukoliko se time prikriva nedostatak inspiracije. A možda je i sama kompanija Marvel Studios u krizi, što objašnjava nedostatak kontrole nad ovom ekstravagancijom.

HL/Izvor: jutarnji.hr

Previous post

Natural Mystic Reggae Music festival od 21. do 23. jula u Gornjem Milanovcu

Next post

Edi Munson je ultimativna zvezda... Prvo ga je hvalila Metallica, a sad je dobio - portret u polju kukuruza

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.