Home»Film»Svečano otvoren 4. Somborski filmski festival

Svečano otvoren 4. Somborski filmski festival

5
Shares
Pinterest Google+
Svetozar Cvetković, Somborski filmski festival/ Photo: Slobodan Jotić
Svetozar Cvetković, Somborski filmski festival/ Photo: Slobodan Jotić

Četvrti Somborski filmski festival, svečano je otvoren u utorak, 12. jula ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće.

Festival je otvorio poynati domaći glumac Svetozar Cvetković, ovogodišnji dobitnik nagrade Specijalni Ernest koju mu je uručio gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković.

– Prilično sam bio u šoku bio kad su mi javili da sam dobitnik nagrade. Najlepše u ovom poslu je kad vam dođu vesti kojima se uopšte niste nadali i čini vam se da zapravo ne poznajete te ljude koji su se odlučili da vam daju jednu takvu nagradu i onda to tako godi sujeti – rekao je Cvetković .

Posle dodele nagrade festival je zvanično počeo projekcijom filma “Strahinja Banović”, a publiku je pozdravio producent ovog višenagradjivanog filma, Miroslav Mogorović. Film Sefana Arsenijevića se nalazi u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala koju ove godine čine pet filmova.

– Imamo dva takmičarska programa. U glavnom programu biće dodeljene tri nagrade: za najbolji film, za najbolju mušku i žensku ulogu, a u selekciji Mladih autora biće dodeljena jedna nagrada za najbolji film – rekao je selektor Dejan Dabić.

Tokom prvog festivalskog dana prikazani su filmovi “Pucnji u Marseju”, “Prolećna Pesma” i “Panorama kratkih austrijskih filmova”, a specijalni gost festivala bio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks koji je pozvao publiku da isprati bogat ovogodišnji program.

ČETVRTI SOMBORSKI FILMSKI FESTIVAL… PANORAMA AUSTRIJSKIH KRATKOMETRAŽNJIH OSTVARENJA

– Zaista smo se potrudili da somborskoj publici i svim gostima grada ponudimo jedan kvalitetan program. Nas Somborce veoma raduje što u okviru selekcije “Kad bi Sombor bio Holivud“,  prikazujemo filmove koji su vezani upravo za Sombor i po tome su naš grad i naš festival specifični – izjavila je direktorka festivala Vesna Šašić.

U utorak, 12. jula zvanično je otvorena i izložba “Vek i po srpske glume” u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda.

Izložba kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole, koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Somborski filmski festival će trajati do 15. jula. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Previous post

Ko bi rekao... Najprofitabilniji glumac na svetu je - Semjuel L. Džekson

Next post

To je čista izmišljotina... Tom Džons demantovao priče da se srušio pre nastupa u Budimpešti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.