Home»Muzika»Vikinzi osvojili Tašmajdan… Wardruna donela duh Severa u srpsku prestonicu

Vikinzi osvojili Tašmajdan… Wardruna donela duh Severa u srpsku prestonicu

4
Shares
Pinterest Google+
Wardruna (Tašmajdan 2022)/
Wardruna (Tašmajdan 2022)/

Svetska koncertna atrakcija, norveški bend Wardruna, održao je sinoć prvi koncert u Srbiji na Stadionu Tašmajdan u Beogradu.

Nastup poznatog sastava, popularnog po komponovanju muzike za kanadsko-irsku TV seriju “Vikinzi”, bio je planiran 2020. godine, ali je odložen zbog pandemije.

Sinoćnji nastup počeli su kompozicijom “Kvitravn” sa istoimenog poslednjeg albuma i zatim su predstavili 16 numera.

Publika je utonula u magiju njihove diskografije koju čini trilogija “Runaljod” i to albumi – “Gap Var Ginnunga” (2009), “Yggdrasil” (2013) i “Ragnarok” (2016), ali i “Skald” (2018) i poslednji materijal “Kvitravn” (2021), objavljen za čuvenu američku kuću Columbia Records.

Wardruna (Tašmajdan 2022)/
Wardruna (Tašmajdan 2022)/

Žanrovski je gotovo nemoguće definisati Wardrunu, koja je od osnivanja 2003. imala obrise hevi metala: njihova muzika je na granici gotik i dark tonova, poput gospela, (rok) opere u specifičnom ruhu, a ima delimično elemente horskog intimnog spektakla.

Muzika sa njihovom scenografijom i kostimografijom podseća na drevne rituale, padanje u trans, poigravanje – eksperimentisanje sa različitim stilovima i senzibilitetima.

Ova turneja benda je i slavljenička, jer se naredne 2023. zaokružuje dve decenije postojanja, a misija im je da svojim nastupima širom sveta predstave staru mudrost i tradiciju Skandinavije.

Einar Selvik, osnivač grupe je dominantan na pozornici, premda svi dišu i misle kao jedno, rade i stvaraju u timu, zajedničkim snagama vokala i instrumenata.

Lider benda obratio se publici tek pred kraj koncerta i to u dva navrata rečima da oni neguju tradiciju pesme, kompozicije i da veruje da takvu kulturnu baštinu i bogatstvo neguje i Srbija.

– Puno vam hvala za ovako toplu dobrodošlicu. Nismo očekivali nešto ovako, budući da prvi put dolazimo kod vas – uzbuđeno je govorio Selvik.

Bend Wardruna je poznat i po tome što održava ograničeni broj koncerata tokom godine, tako da evropska turneja 2022. obuhvata samo 11 gradova, a Beograd je jedina prestonica sa prostora bivše Jugoslavije gde su nastupili.

– Bila nam je čast i zadovoljstvo da nastupamo pred vama. Iskreno, želeli bismo i ponovo da vam dođemo. Nadam se da se onda vidimo uskoro – odjavio se Einar Selvik u ime benda i dobio ogroman aplauz od oduševljene publike na punom stadionu Tašmajdan.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Sharks Snakes and Planes i Remedy zajedno 14. jula na Zappa Barci

Next post

Objavljen takmičarski program novog filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.