Home»Muzika»Flashback»Pre tačno 50 godina objavljena je jedna od najdužih domaćih rok pesama…

Pre tačno 50 godina objavljena je jedna od najdužih domaćih rok pesama…

4
Shares
Pinterest Google+
Korni gruoa, cover
Korni gruoa, cover

Dana 11. jula 1972. godine PGP RTB odštampao je prve primerke debitantskog i eponimnog albuma beogradske Korni grupe, koju je četiri godine ranije osnovao klavijaturista Kornelije Kovač, pošto je napustio sarajevske Indexe.

Do tog trenutka Korni grupa je objavila osam singl izdanja i imala nekoliko promena u postavi, prvenstveno na mestu pjevača, na kojem su se od osnivanja smenjivali redom Seka Kojadinović, Dušan Prelević, Dalibor Brun, Dado Topić i vrlo kratko Zdravko Čolić.

I POSLE 50 GODINA VOLIMO PESME KORNI GRUPE… BEOGRAD JE TO NAJBOLJE POKAZAO U SAVA CENTRU…

Od kraja 1971. godine novi vokal je postao Zlatko Pejaković i upravo s njim je snimljen prvi album. Postavu su, uz Kornelija i Zlatka, činili još gitarista Josip Boček, basista Bojan Hreljac i bubnjar Vladimir Furduj. Od ukupno pet tema, na albumu su dominirale “Glas sa obale boja”, muzička numera Josipa Bočeka na stihove Kornelija Kovača, kao i Kornelijeva tema “Put za istok” – koja je s trajanjem od 14 minuta i 27 sekundi u tom momentu bila najduža ovdašnja rock pesma snimljena u dvadesetom veku. Dotadašnji rekord držala je opet Korni grupa s 13-minutnom pesmom “Jedna žena” iz prethodne godine, a 1975.  titulu najduže preuzeo je “Put od balona (Biska 20)” grupe Smak.

U svakom slučaju, s obzirom na vrstu muzike koju je Korni grupa svirala, njihov prvenac je i prvo takvo žanrovsko izdanje u diskografiji tadašnje Jugoslavije.

Pesme za prvi album Korni grupe izvorno su napravljene za potrebe jedne TV emisije koja je snimana o njima, i to u mono tehnici. Kada su završene, Kornelije Kovač je odlučio da to bude objavljeno i na ploči. Originalnu verziju “Jedne žene”, koja je snimljena uživo na Zagrebačkom festivalu ’70. s Dadom Topićem, iz razumljivih razloga nije uvrstio na album, a do početka snimanja, nije stigao da napravi novu sa Zlatkom Pejakovićem. Učinio je to tek sledeće godine u više nego dvostruko kraćoj varijanti i ona je objavljena na singlu. Izvorna “Jedna žena” s Topićevim glasom pojavila se tek 1996. na kompilaciji “Prvo svetlo neobičnog života”.

Previous post

Za knedlu u grlu... Sin Tejlora Hokinsa na bubnjevima svira pesmu "My Hero" benda Foo Fighters

Next post

Dejvid Li Rot objavio novu pesmu, baladu uz klavir i gitaru...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.