Home»Film»Objavljen takmičarski program novog filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

Objavljen takmičarski program novog filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

4
Shares
Pinterest Google+

Na prvom izdanju međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema) koji će biti održan od 29. do 31. jula u Domu kulture Vojislav Ilić na Rudniku, u takmičarskom programu će biti prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Réel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale…

Paralelni tokovi - kadar iz filma/ Photo: Promo
Paralelni tokovi – kadar iz filma/ Photo: Promo

Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

Fokus “Otvorenih predela“ je na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosa čoveka prema svom okruženju.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala “Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri sastavljen od istaknutih srpskih i regionalnih dokumentarista.

Dvestogodišnjica/ Photo: Promo
Dvestogodišnjica/ Photo: Promo

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja “Trajno” (režija: Ugo Petronin), “Rezervat” (Gerard Ortín Castellví), “Ispod severnog mora” (Federico Barni & Alberto Allica), “Zemlja koja se podiže i spušta” (Moona Pennanen) i “Alpinestate / Ljudska priroda” (Michele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi “Paralelni tokovi” (Luka Papić & Branka Majstorović), “Vetar” (Martin Putz), “Fantastično” (Maija Blåfield), “Neka vrsta bliskosti” (Toby Bull), “27 koraka” (Andrea Schramm) “Sazvežđe La Rugijer” (Dania Reymond-Boughenou) i “Dan kada su razneli planinu” (Alba Bresolí Aliberch).

Neodređen teren/ Photo: Promo
Neodređen teren/ Photo: Promo

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja “Prokop” (Danilo Stanimirović), “Obmana” (Francesca Bertin), “Neodređen teren” (Edward Kihn), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Kolektiv Doplgenger), “Telurska drama” (Riar Rizaldi) i “Dvestogodišnjica” (Pablo Álvarez Mesa).

Pored takmičarskog filmskog programa ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma “Rampart“ na temu “Sećanja, snovi i prostori“.

Van filmskog rasporeda, svi učesnici i posetioci festivala mogu da uživaju u brojnim dnevnim aktivnostima u prirodnom ambijentu rudničkog kraja, dok je za subotnji večerni termin posle projekcije osmišljen specijalni muzički program.

Dan kada su razneli planinu / Photo: Promo
Dan kada su razneli planinu / Photo: Promo
Previous post

Vikinzi osvojili Tašmajdan... Wardruna donela duh Severa u srpsku prestonicu

Next post

Interpol predstavio "Gran Hotel" treći singl s predstojećeg albuma “The Other Side of Make-Believe”

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.