Home»Film»4. Somborski filmski festival… Panorama austrijskih kratkometražnjih ostvarenja

4. Somborski filmski festival… Panorama austrijskih kratkometražnjih ostvarenja

5
Shares
Pinterest Google+
Oehl: Preko noći/ Photo: youtube.com printscreen
Oehl: Preko noći/ Photo: youtube.com printscreen

Ove godine u jednom od pratećih programa Somborskog filmskog festivala, gledaoci će biti u prilici da vide panoramu pet austrijskih kratkometražnih filmova koji su osvajali domaće i međunarodne filmske nagrade.

Pokrovitelj programa je Austrijski kulturni forum, u okviru projekta Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

Svake godine Kulturni forumi širom sveta prave odabir iz filmova koji su ušli u uži izbor za Austrijsku filmsku nagradu, a među njima može se naći mnogo kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, kao i muzičkih spotova.

Photo: Promo
Photo: Promo

Život na rogu/ Life on the Horn (2020, 25’) – Režija: Mo Harawe

Decenijama se otrovni otpad ilegalno odlaže na obale Somalije. Cunami 2004. godine oštetio je zatrovane kontejnere, što je dovelo do širenja bolesti. Film je imao premijeru na festivalu u Lokarnu, a u međuvremenu je dobio četiri međunarodne filmske nagrade.

Veš mašina/ Die Waschmaschine (2020, 25’) – Režija: Dominik Hartl

U vezi istrošenoj rutinom, prodaja pokvarene mašine za pranje veša preko interneta postaje važno pitanje rasizma i morala. Dobitnik filmskih nagrada na festivalima u Portugaliji i u Austriji.

Oehl: Preko noći (2019, 4’38’’) – Režija: Rupert Heler

Većina ljudi sada dobro zna kakav je osećaj provesti ceo dan sam kod kuće, slično glavnoj junakinji u veštom crno-belom videu Ruperta Holera, snimanom kao spot za grupu Oehl.

Ista vrsta ribe/ Fische (2021, 17’) – Režija: Rafaela Šmid

Govoriti o smrti bliskog člana porodice nije lako. Pogotovo ne kada je sestra preuzela brigu o bolesnoj majci, a brat pobegao u inostranstvo iz straha od odgovornosti.

Noćni čuvar/ Der Wächter (2019, 30’) – Režija: Albin Vildner

Nakon što fabrika u kojoj je radio kao tehničar preseli proizvodnju u inostranstvo, austrijski zavod za zapošljavanje primorava Rafaela da prihvati posao noćnog čuvara, pošto je u njegovim godinama postao suvišan za privredu

Previous post

Bob Dilan napisao pesmu za 10 minuta u kafiću, a sada je disk na kojem je snimljena prodao na aukciji za - 1,77 miliona dolara

Next post

Grupa Orvel objavila pesmu za duge vožnje putevima koji vode van gradova... Evo kako zvuči "Suton"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.