Home»Muzika»Preminuo Meni Čarlton, jedan od osnivača čuvenog škotskog benda Nazareth

Preminuo Meni Čarlton, jedan od osnivača čuvenog škotskog benda Nazareth

5
Shares
Pinterest Google+
Meni Čarlton/Photo: screenshot
Meni Čarlton/Photo: screenshot

Meni Čarlton, gitarista i jedan od osnivača škotskog benda Nazareth, preminuo je u 80. godini. Vest je potvrdio njegov unuk na društvenim mrežama. Nije naveden uzrok smrti.

Pored toga što je svirao sa Nazarethom do 1990. godine, Čarlton je producirao najranije demo snimke grupe Guns n’ Roses.

Meni Čarlton/Photo: facebook screenshot
Meni Čarlton/Photo: facebook screenshot

Čarlton je rođen u Španiji, ali se njegova porodica preselila u Danfermlajn, u Škotskoj, kada je bio dete. Svirao je u više bendova tokom ’60-ih pre nego što je jedan od njih evoluirao u Nazareth, u čijem osnivanju je Meni učestvovao. Gitarista je svirao na nekim od najuspešnijih izdanja benda, uključujući “Hair of the Dog” iz 1975., koji je postao hit album u Sjedinjenim Državama. Album je ušao u Top 20 – a sa njega su se izdvojile istoimena numera i obrada sastava Everly Brothers “Love Hurts”.

Bend je imao samo još jedan hit na listi u Sjedinjenim Državama, singl “Holiday” iz 1980. godine, koji je stigao do 187. mesta. Ali albumi grupe Nazareth bili su miljenici di-džejeva na rock stanicama. “Close Enough for Rock ‘n’ Roll” iz 1976. i “Malice in Wonderland” iz 1980. su ušli na Top 50.

Čarlton je svirao na 17 albuma grupe pre nego što je napustio Nazareth i započeo solo karijeru, osnovavši sastav Manny Charlton Band. Objavio je više od 10 albuma kao solo izvođač. Frontmen sastava Guns n’ Roses, Eksl Rouz, angažovao je 1986. Menija da producira prvi album benda. Čarlton je snimio više od dva tuceta pesama pre nego što se vratio u Nazareth. Njegov rad sa Guns n’ Roses završio je na raznim kompilacijama i B-stranama tokom godina, iako je na “Apppetite for Destruction” iz 1987. potpisan Majk Klink.

Godine 1993. Guns n’ Roses odali su počast grupi Nazareth i Čarltonu snimivši obradu pesme “Hair of the Dog” za svoj album obrada “The Spaghett Incident?”.

Previous post

Maera, BG Bagra, Latebloom i Vapaj 15. jula u klubu Fest

Next post

Stonesi prvi put bez maske... Džeger priznao da je bio previše ženstven, Ričards nije mogao da podnese "Satisfaction"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.