Home»Kultura»Izložba “Suzovača” Dee Džanković u Galeriji Monolog

Izložba “Suzovača” Dee Džanković u Galeriji Monolog

4
Shares
Pinterest Google+

Samostalna izložba “Suzovača”, umetnice Dee Džanković biće otvorena u petak, 8. jula u 19:00 časova u Galeriji Monolog (Cetinjska 15).

Ponekad da izrazi konkretnu misao, viziju ili aspekt, a ponekad da artikuliše apstraktni ili emocionalni univerzum izvan reči. I obrnuto, na umetnost je uvek uticao sam čin komunikacije. Argumenti, rasprave, kritike i nove inspiracije su jedni od ključnih izvora kada je u pitanju stvaranje umetnosti.
Često ova mesta komunikacije i sama postaju subjekat umetničkih radova. Rafaelova freska “Atinska škola”, slika “Veseljaci tokom Maslenice” Franca Halsa ili “Ručak” Dijega Velaskeza, između bezbroj drugih, prikazuju različite oblike verbalne komunikacije u raznovrsnim društvenim okruženjima tokom različitih vremenskih razdoblja.
Prikazi mrtve prirode i svakodnevnih životnih situacija, često smeštenih u kuhinjama, restoranima ili barovima, takođe ističu ova mesta interpersonalne razmene.
Dea Džanković u svome radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije.Tokom njene izložbe, galerija Monolog će odražavati kafanu, važno jezgro društvene interakcije u Srbiji.
Kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla. Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija. To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija.
Naziv “Suzovača” se odnosi na centralni umetnički rad postavke na izložbi, flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković. Slana metafora za flaširane emocije.
Naziv izložbe i njen centralni rad su nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka. Štaviše, ona predstavlja specifičnu formulu koja spaja suze i alcohol oblik tečnosti koja može da se konzumira.
(Iz kustoskog teksta Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegić)

Posetioci će moći do 5. avgusta da vide, najnovije video radove i instalacije ove umetnice.

Photo: Promo
Photo: Promo
Previous post

Bred Pit: Ljudi misle da sam bahat i uobražen, a ja ustvari imam prosopagnoziju...

Next post

Maera, BG Bagra, Latebloom i Vapaj 15. jula u klubu Fest

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.