Home»Muzika»Dugo putovanje jedne gitare… Ukradena u Torontu sredinom 70-ih, pronađena 46 godina kasnije u Tokiju

Dugo putovanje jedne gitare… Ukradena u Torontu sredinom 70-ih, pronađena 46 godina kasnije u Tokiju

5
Shares
Pinterest Google+
Rendi Bahman sa svojom gitarom/Photo: ѕцреенсхот
Rendi Bahman sa svojom gitarom/Photo: ѕцреенсхот

Kanadska rokenrol ikona, Rendi Bahman, ponovo je u posedu svoje omiljene gitare posle 46 godina

Muzičar Rendi Bahman (78) komponovao je hitove poput “American Woman” i “Takin’ Care of Business” na narandžastoj gitari Gretsch 6120 iz 1957. godine, koju je kupio za 400 dolara od ušteđevine kao tinejdžer početkom šezdesetih. Bio je to instrument na kojem je jedan od osnivača sastava Guess Who i Bachman-Turner Overdrive naučio da svira.

– Bila je sa mnom sve vreme – priznaje muzičar – Bukvalno sam spavao sa tom gitarom.

Ali Bahman se brinuo da bi mu dragoceni instrument mogao biti ukraden dok je išao na turneje tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, pa ga je vezivao u hotelskim toaletima.

– Ako bi neko hteo da ukrade tu gitaru, morao bi da iščupa WC šolju sa poda – kaže Bahman.

BRAJAN MEJ I GLUMICA MEZ MAREJ POMOGLI DEČAKU DA PRONAĐE SVOJU IZGUBLJENU GITARU…

Ali 1976. godine neko ju je ipak ukrao. Njegov roud menadžer ostavio je gitaru u hotelskoj sobi u Torontu, odakle je nestala.

– Roud menadžer je rekao, uzeću tvoju gitaru, odjaviti se iz hotela i vratiti se po vas momci – priseća se Bahman. – Uzeo je gitaru, ostavio je u sobi hotela i za pet minuta ona je bila ukradena.

Bio je to užasan gubitak.

Bahman je godinama bio opsednut vraćanjem gitare u svoj posed. I zahvaljujući pomoći obožavaoca, to se konačno i dogodilo.

Prošle godine, Vilijam Long (58) je čuo za ukradenu gitaru u intervjuima na YouTube-u. – Video sam i osetio patnju kroz koju je prolazio – rekao je Long. Zato je tokom pandemije odlučio da pokuša da je pronađe.

– Nisam je tražio jer je u pitanju poznata gitara – rekao je Long. – Tražio sam je jer sam pomislio da mu mogu pomoći da je pronađe sa veštinama koje posedujem.

Vilijam je vešt u rešavanje problema. On je tragač koji uživa u misterijama.

– Ne znam ništa o gitarama – priznao je Long. – Čak nisam znao kako da napišem Gretsch kada sam prvi put čuo priču. To je bila prva stvar koju sam morao da naučim.

OVA GITARA PLATILA JE CENU RASPADA GRUPE OASIS… RAZBIJENA JE U NOĆI EPSKE SVAĐE BRAĆE GALAGER, A SADA NA AUKCIJI KOŠTA VIŠE OD 160.000 DOLARA

Radeći iz svog doma u Vankuveru, on je koristio printskrinove kako bi na Internetu ušao u trag narandžastoj Gretsch gitari. Long je proučavao jedinstvene karakteristike Bahmanove gitare, naročito karakteristične znake na drvetu od kojeg je napravljena. Bio je to proces eliminacije. Radio je više sati dnevno, tokom nekoliko nedelja, i konačno je pronašao poklapanje – u Tokiju.

Long je otkrio da je gitara prodata 2014. godine japanskom muzičaru poznatom kao Takeši za 850,000 jena, što je oko 6.300 dolara.

Posted by Randy Bachman on Friday, July 1, 2022

– Kada sam prvi put svirao na toj gitari u muzičkoj radnji u Tokiju, imao sam osećaj kao ni na jednoj pre nje – rekao je Takeši. – Znao sam da je u pitanju sudbina.

Takeši je pristao na razmenu gitare sa Bahmanom. – Počastvovan sam i ponosan što sam taj koji konačno može da vrati ovu ukradenu gitaru njenom vlasniku.

Kanadska rock legenda Rendi Bahman i japanski muzičar Takeši sreli su se u kanadskoj ambasadi u Tokiju 1. jula, gde je izvršena razmena na prigodnoj ceremoniji. Takeši je dobio drugu gitaru istog modela, takođe napravljenu 1957. godine, nakon čega su dvojica muzičara zajedno izveli pesme “American Woman”, veliki hit iz 1970. koji je kasnije obradio američki muzičar Leni Kravic, i “Takin’ Care of Business”, Bahmanovog benda Bachman-Turner Overdrive.

Bahman nije jedina rok zvezda koja u rukama ponovo ima svoju davno izgubljenu gitaru: 2020. godine Džimi Pejdž iz sastava Led Zeppelin pronašao je svoju Les Paul Custom Gibson gitaru iz 1960, koja je nestala na aerodromu u Mineapolisu pre ravno 45 godina.

HL/Izvor: mynspr.org

Previous post

Noviteti od dreDDupa... "Mr.Fooz" dobio animirani spot

Next post

"Jazzbeats"... 38. Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra u Domu omladine Beograda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *