Home»Muzika»Sinergija stripa i muzike… Prođite kroz “12 Rooms” Radeta Sklopića – Raida

Sinergija stripa i muzike… Prođite kroz “12 Rooms” Radeta Sklopića – Raida

4
Shares
Pinterest Google+
Rade Sklopić Raid /Photo Ana Danilović
Rade Sklopić Raid /Photo Ana Danilović

Rade Sklopić Raid objavio je multimedijalni projekat i album, koji je sinergija stripa i muzike.

Snagom svojih kompozicija pojačanom ilustracijama talentovane Anđele Janković, Raid je vizuelno predstavio slušaocu poruku svake od 12 numera iz kojih se sastoji njegov novi, drugi po redu album “12 Rooms”.

Pažnju medjunarodne javnosti Rade Sklopić Raid privukao je svojim prvim instrumentalnim, konceptualnim albumom “Little Box”, kreirajući sveobuhvatniji doživljaj kombinovanjem muzike i fotografije.

Na svom novom albumu “12 Rooms”, koji je izašao sada, nastavlja sa kombinacijom muzike i vizuelne umetnosti, ali ovoga puta integracijom sa kratkim stripovima i ilustracijama. Dodajući muzici sinematički kvalitet, omogućuje se organski nastavak kombinovanja ove dve vrste umetnosti.

12 Rooms /booklet cover
12 Rooms /booklet cover

Ceo album je u potpunosti autorsko delo Raida, kao i osnovna ideja i priča, o kojoj Rade Sklopić kaže:

– Album “12 Rooms”, kao i prethodni album “Little Box” su neka vrsta dnevnika, u koji su upisana životna iskustva, razmišljanja, frustracije, strahovi….

Sve od toga je bazirano na „istinitoj” priči, ili je moje razmišljanje, tj. stav o nekoj određenoj temi.

Muzika i ilustracije zajedno probaju da dočaraju istu poentu, samo kroz dve različite forme. Negde sam ja tačno objasnio šta želim da vidim na ilustraciji, negde je Anđela sama smislila kako da opiše određenu priču crtežom.

Hajde da uzmemo primer “Oddly Shaped”:

To je priča o tome koliko samokritičnost ima potencijal autodestrukcije. Skoro kao autoimuna bolest, koja napada sopstvene ćelije. Nešto što treba da služi time da kvalitet stvaranja raste,  pretvori se u to da stvaranje postaje nemoguće. Ilustracija prikazuje kompozitora koji je zatrpan “kritikom” na sopstveni rad i sposobnosti, skoro do te mere, da ne može da pomera ruke i zapiše svoju kompoziciju.

To tek prestane kada svom odrazu u prozoru kaže: “Moram da prestanem da te slušam!”.

Raid nastavlja svoje muzičko istraživanje klavira, konbinovano ujedno lepom i pomerenom teksturom sintisajzera i prenosi ga kroz muzičke žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijentalna muzika, jazz.

Rade Sklopić Raid /Oddly Shaped Comi
Rade Sklopić Raid /Oddly Shaped Comi

Muziku sa albuma “12 rooms” Rade Sklopić Raid objašnjava:

– Prvi album je već šarao žanrovski, to se nastavlja i na novom izdanju, samo što mnogo više istražujem zvučne mogućnosti kroz sound dizajn sa analognim sintovima, efektima i svemu što doprinosi tome da se dobije neki autentičan/neobičan zvuk. Zato kažem često za moju muziku da je “beautifully weird”.

Intrumentalnu muziku sa vizuelnom formom ilustracija povezuje Anđele Janković, mlada umetnica. Rade o njoj kaže:

– Anđela je mlada, veoma talentovana umetnica, koja kroz svoje ilustracije lako uspe da vas uvuče u priču i da prenese emociju i “vajb”. Lo-fi teksture, igra sa svetlom i ta neka toplina koji njene ilustracije nose, prosto se savršeno slažu uz to što sam ja želeo da prenesem muzikom. Zato sam veoma srećan i zadovoljan što sam imao mogućnost da radim sa njom na ovom projektu.

Dok Raidov prvi album “Little Box” predstavlja metaforu za našu dušu, mesto gde su sva naša osećanja, iskustva, očekivanja i snovi dobro zaštićeni, na novom album “12 Rooms” metafora se nadogradjuje. Ujedno nam donosi i saznanje gde se svaka soba koja nam prenosi kratku priču odnosno iskustvo nalazi u toj istoj “Little Box” ili duši koju svi mi nosimo u sebi.

Previous post

Satnica koncerta Five Finger Death Punch na Tašu... i posebna pogodnost za fanove mlađe od 23 godine

Next post

Marko Louis predstavio novu pesmu "Bonita" pred beogradski koncert

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *