Home»Muzika»Klasika od jutra do mraka… Grandiozno finale Betoven maratona na Petrovaradinu pred 7.000 ljudi, životni projekat Ganbriejla Felca

Klasika od jutra do mraka… Grandiozno finale Betoven maratona na Petrovaradinu pred 7.000 ljudi, životni projekat Ganbriejla Felca

Desetominutne ovacije za spektakularni muzički maraton Beogradske i Dortmundske filharmonije zajedno sa Gabrijelom Felcom

5
Shares
Pinterest Google+
Betoven maraton u Novom Sadu/Photo: BG Filharmonija
Betoven maraton u Novom Sadu/Photo: BG Filharmonija

Grandiozni Betoven maraton Beogradske i Dortmundske filharmonije sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, imao je trijumfalno finale na koncertu na otvorenom na Petrovaradinu kome je u nedelju prisustvovalo 7.000 ljudi.

Desetominutne stajaće ovacije uz vatromet pozdravile su vrhunsko izvođenje Betovenove Devete simfonije i Ode radosti sa više od 200 muzičara na sceni, uz hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni, Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka.

Betoven maraton u Novom Sadu/Photo: BG Filharmonija
Betoven maraton u Novom Sadu/Photo: BG Filharmonija

Ovacije i oduševljenje publike pratile su svaki nastup oba orkestra, od jutarnjih do večernjih časova, u naizmeničnom sviranju prvih osam simfonija u punoj Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Ogroman entuzijazam svih učesnika, kako na bini tako i u publici, pratio je ovaj poduhvat i njegovu kulminaciju u poslednjoj Devetoj simfoniji izvedenoj zajedničkim snagama.

GABRIJEL FELC DIRIGOVAO DUŽE OD 7 SATI NA PRVOM BETOVEN MARATONU U DORTMUNDU…

Tako se sa Petrovaradinske tvrđave orila Oda radosti i Šilerovi stihovi da će “svi ljudi braća biti” što će mnogima ostati u nezaboravnom sećanju, a veličanstven događaj se završio raskošnim vatrometom.

Betoven maraton je jedan od najekskluzivnijih događaja u svetu klasične muzike ove godine. Životni projekat Gabrijela Felca, stavlja u centar genijalni um Ludviga van Betovena, a prilika da se u jednom danu čuje razvoj njegovih ideja, od klasičnog do grandioznog orkestra, predstavlja privilegiju i nezaboravno iskustvo kako za muzičare tako i za publiku. Uz neverovatno poznavanje partitura sve vreme dirigujući napamet, Felc je zajedno sa oba orekstra priredio vrhunski umetnički doživljaj i muzički maratonski dan pun emotivnog naboja i ponosa.

Betoven maraton je prvo izdanje imao nedelju dana ranije u Dortmundu u Koncerthausu 19. juna, a u Novom Sadu je izveden kao centralni događaj programskog luka “Tvrđave mira” Evropske prestonice kulture.

Previous post

Luda priča... Bijonse u novoj pesmi poručila da treba dati otkaz - neki fanovi je poslušali

Next post

Snarky Puppy ponovo u Beogradu... Vidimo se 3. jula na Kalemegdanu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.