Home»Life Story»Oružje svima, ali ne i pravo na abortus… Posle odluke vrhovnog suda SAD, oglasile se Sindi Loper, Tejlor Svift, Vajola Dejvis, Alisa Milano…

Oružje svima, ali ne i pravo na abortus… Posle odluke vrhovnog suda SAD, oglasile se Sindi Loper, Tejlor Svift, Vajola Dejvis, Alisa Milano…

5
Shares
Pinterest Google+
Sindi Loper na protestu protiv zakona o abortusu Twizzer screenshot
Sindi Loper na protestu protiv zakona o abortusu Twizzer screenshot

Vest da je Vrhovni sud u SAD poništio presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji uzdrmala je javnost širom sveta, a svoje razočaranje odlukom su na društvenim mrežama podelile brojne poznate ličnosti.

SONIC YOUTH PRODAJU SVOJE LIVE SNIMKE KAO POMOĆ BORBI ZA PRAVO ŽENA NA ABORTUS

Vrhovni sud je u petak poništio slučaj Ro protiv Vejda, smatrajući da više ne postoji savezno ustavno pravo na abortus. Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak.

“Apsolutno sam užasnuta da smo ovde gde smo – da nas je današnja odluka, nakon toliko decenija borbe za prava žena na sopstveno telo, lišila toga”, napisala je na Twitteru pevačica Tejlor Svift.

“Ovo je poražavajuća vest za porodice – muškarce i žene – koji veruju da Vlada ne treba da odlučuje kada i sa kim će postati roditelji. Ovo nije kraj ove borbe za ljudska prava”, napisala je glumica Elizabet Benks. 

“Ovo je mračan dan u američkoj istoriji. Vrhovni sud uništio je pravo žena na izbor. Rezultat će uništiti živote žena, učiniti decu i porodicu siromašnijim, povećati finansijsko opterećenje muškaraca i narušiti američku ekonomiju. Ovo je užasna tragedija za sve nas”, napisala je glumica i komičarka Ajša Tajler.

“Sada više nego ikad moramo da dignemo svoj glas”, poručila je Vajola Dejvis. 

“Danas je teško, ali ovo nije kraj jer će se u ovoj zemlji borba za naša građanska prava nastaviti. Jednakost za sve, ne samo za neke. Budite uz one kojima je naša pomoć trenutno najpotrebnija”, pozvala je pevačica Sindi Loper.

“Kakav tužan dan za ovu zemlju. Oružje svima, ali ne i reproduktivna prava. Uvrnuto”, napisao je Endi Koen. 

“Današnja odluka Vrhovnog suda imaće smrtonosne posledice, a najviše će patiti obojene osobe koje se već suočavaju sa nerazmernom diskriminacijom u našoj zemlji i bore se sa teškom krizom smrtnosti majki”, poručila je glumica Alisa Milano.

“Ovaj Vrhovni sud je apsolutna katastrofa. Od davanja ljudima prava da nose oružje do oduzimanja prava ženama na autonomiju nad sopstvenim telima”, smatra glumica i aktivistkinja Patriša Arket. 

Previous post

Moto Fest 1. i 2. jula na Košutnjaku uz OKUD Rok Cirkus, Best Before CRCB, Pozitivnu Terapiju...

Next post

CIA, snajka, CIA... Ovih 5 pesama korišćene su za mučenje zatvorenika u Gvantanamu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.