Home»Muzika»Napalm Death, “ludaci” iz Ginisove knjige rekorda, 7. jula na glavnoj bini Exita

Napalm Death, “ludaci” iz Ginisove knjige rekorda, 7. jula na glavnoj bini Exita

4
Shares
Pinterest Google+
Napalm Death/Photo: Exit promo
Napalm Death/Photo: Exit promo

Možda nekome zvuči šašavo, ali ustvari je jako logično da bend koji je snimio najkraću pesmu ikad postoji jako dugo. Napalm Death je snimio traku dugačku sekundu i 316 stotinki. Pesma “You Suffer” je zbog toga zabeležena u Ginisovoj knjizi rekorda. I pored ovog priznanja, bend već 30 godina uzburkava duhove svih onih koji se plaše tvrdih gitara.

U svetu rokenrola i njegovog nešto malo tvrđeg brata metala, čest je slučaj da tokom godina bendovi, što zbog staža, što zbog pokušaja komercijalizacije “smanje doživljaj” i distorziju i krenu ka mirnijim vodama. Ne i Napalm Death. Ovi tipovi od 1981. jašu stazama grindcore i death metal muzike, bez kompromisa i stajanja.

EXIT FESTIVAL OBJAVIO FULL LINEUP… OVO SU SVE BINE I SVI IZVOĐAČI KOJI NAS ČEKAJU OD 7. DO 10. JULA NA TVRĐAVI

Oni su pioniri grindcore zvuka, brzina, otčepljene distorzije do maksimuma, olabavljene žice na gitarama, vokala koji grize i udara šamare. Metal muzika je već s kraja osamdesetih i sama bila gurnuta u neistražene vode raznim novim hibridnim žanrovima, a sa ovim bendom ulazi u uzbudljivo i nepoznato. Ali zar upravo to nije sve ono što pasionirani fanovi muzike vole? Ovaj bend je upravo specijalitet za takvu ekipu.

Njihov veliki fan je bio čuveni britanski radio DJ Džon Pil. Često je pustao njihov najkraći hit u svojim emisijama, a snimio je i njihov live u svojoj kultnoj seriji “John Peel Sessions”.

GRINDCORE PIONIRI NAPALM DEATH PREDSTAVILI MINI-ALBUM “RESENTMENT IS ALWAYS SEISMIC – A FINAL THROW OF THROES“

Ređali su se kultni albumi “From Enslavement to Obliteration”, “Harmony Corruption”, “Utopia Banished”, a onda se desilo čudo. Album “Fear Emptiness Despair” je uleteo u Top 10 chart u Americi, odnosno na liste albuma koje su bile rezervisane za dosta komercijalniji zvuk. To je teritorija na koju ekstremni metal do tada nije nogom kročio. Nakon toga, dobijaju poziv i za učešće na saundtreku za  film “Mortal Combat”.

Neko bi se nakon ovolike pažnje veće publike i medija okrenuo malo komercijalnijoj svirci i pokušaju veće slave. Ne i ovi ludaci. Oni su rešili da se nakon svog najprodavnijeg albuma vrate korenima i zvuku tvrdom kao da je prvi album, a oni klinci koji tek beskompromisno počinju i moraju da se dokazuju. Izgleda da beskomprosmisnost zaista ne zna za godine. Tim tempom nastavljaju kroz prve dve decenije 21. veka. Samo jako i tvrdo. Takvi nam i dolaze na Glavnu binu Exita, prvog dana, 7. jula. Da pokažu sve što znaju, da nas oduvaju i izbace iz obuće grmljavinom koja će dopirati iz zvučnika.

Exit/Miloš Dašić

Previous post

Kompletan program grandioznog Betoven maratona u Novom Sadu... Spektakl od 10 ujutru do 10 uveče, finale u direktnom TV prenosu

Next post

Dobro je Ozi, bogu hvala... Stigao prvi singl s predstojećeg albuma, Princ tame je u punoj formi, a Džef Bek "kida"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.