Home»Film»Film koji je 15 godina čekao da bude snimljen, a potom još dve decenije na zasluženo priznanje…  Pre tačno 40 godina stigao je “Blade Runner”

Film koji je 15 godina čekao da bude snimljen, a potom još dve decenije na zasluženo priznanje…  Pre tačno 40 godina stigao je “Blade Runner”

4
Shares
Pinterest Google+
Blade Runner, plakat
Blade Runner, plakat

Pre 40 godina snimljen je film “Blejd raner” (Blade runner) i premijerno prikazan u bioskopima 25. juna 1982. godine.

Koncipiran je mnogo ranije, ali zbog specifičnih okolnosti 15 godina je bilo potrebno da se realizuje ovo sf remek delo.

Film je baziran na romanu poznatog sf pisca Filipa Dika “Da li androidi sanjaju električne ovce” iz 1968. godine.

Režiser Martin Skorseze je prvi pokazao interesovanje da ekranizuje ovaj sf roman, ali zbog lošeg scenarija nije želeo da otkupi prava za ekranizaciju.

Tek kada je Hampton Fenčer napisao drugi scenarijo 1977. godine, producent Majkl Dili je angažovao britanskog režisera Ridlija Skota za ekranizaciju romana.

Snimanje je počelo 9. marta 1981. godine. Ridli Skot angažovao je Harisona Forda za glavnu rolu, a za ostale uloge izabrao manje poznate glumce: Deril Hanu, Šona Janga i Rutera Hauera koje će film lansirati u svet poznatih holivudskih glumaca.

OTIŠAO TIHO I BEZ REFLEKTORA… PREMINUO RUTER HAUER, ZVEZDA “BLADE RUNNERA”

Filmsku muziku Ridli Skot je prepustio Vangelisu, a vizuelni futurizam Sid Midu, poznatom umetniku i ilustratoru koji je zaslužan za neo-noar i sajber pank atmosferu, kojom film odiše, što ga čini vrlo specifičnim.

Specijalne efekte radili su čuveni Daglas Trumbul i Ričard Juričić, na koje je film Frica Langa “Metropolis” imao ogroman uticaj, te se to u velikoj meri odrazilo na samo delo Ridlija Skota.

Film je proročki ukazao na probleme ekologije, zagađenja i veliki uticaj korporacija na budućnost ljudskog društva, decenijama pre Karpenterovog “Avatara” i počeo je da se bavi emotivno-psihološkim odnosima između androida i ljudi.

OVAKO JE GENIJALNI FRIC LANG 1927. ZAMIŠLJAO SVET OVIH DANA… U “METROPOLISU”… I NIJE MNOGO PROMAŠIO

Pisac romana Filip Dik kao da je želeo da naglasi da ljudska svest ne prati veoma brz razvoj tehnologije što će u sprezi sa prevelikom željom korporacija za profitom u budućnosti doneti ogromne probleme.

Harison Ford u filu Blade Runner
Harison Ford u filu Blade Runner

Film prikazuje budućnost u kojoj se roboti koriste za najteže poslove u kolonizaciji svemira, ali je njihovo prisustvo na zemlji zabranjeno, i specijalne policijske jedinice “blejd raner” se angažuju za njihovo istrebljenje.

RIDLI SKOT HOĆE POPRAVNI… SLAVNI REŽISER SPREMA NASTAVAK FILMA “BLADE RUNNER 2049”

Film je posle premijere loše prošao u bioskopima i filmski kritičari mu nisu bili naklonjeni, ali treba naglasiti da je te iste godine izašao čuveni Spilbergov  “E.T.” pa Karpenterov “Stvor”, a zatim i poznati sf film “Tron”.

Međutim, “Blejd raner” je kao staro vino godinama sazrevao i danas dostigao kultni status kao jedno od najboljih kinematografskih ostvarenja svih vremena.

Od premijere do danas prikazano je publici sedam verzija ovog filma, a 2017. snimljen je nastavak pod nazivom “Blade runner 2049”.

HL/Izvor: danas.rs

Previous post

Metallica donirala više od 100 hiljada evra ljudima pogođenim poplavama u Nemačkoj

Next post

20 years of being different... Dvadeseti Summer3P festival od 22. do 24. jula na novoj lokaciji

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *