Home»Muzika»She Past Away… tamna svečanost sa mirisom Orijenta dolazi na Tvrđavu

She Past Away… tamna svečanost sa mirisom Orijenta dolazi na Tvrđavu

4
Shares
Pinterest Google+
She-Past-Away/Photo: EXIT promo
She-Past-Away/Photo: EXIT promo

Kada je 2012. godine po Facebooku počeo da se viralno deli video pesme “Kasvetli kutlama”, u kojoj se dva mlada Turčina, samo sa basom i gitarom, hipnotički poigravaju darkwave ritmovima sa, verovatno, izgovorom nerazumljivim i za same Turke, začule su se “sirene za uzbunu” – da se izrazim u skladu sa trenutkom. Ali ovaj put, to su bile sirene opšte radosti i euforije. Turski darkwave? Moguće je pevati sa Ü, Ö i da to zvuči drugačije od Rammsteina ili Laibacha? Zar ne bi trebalo She Passed Away? Šta uopšte znači “kasvetli kutlama”?

Da, postoji turski darkwave, jer je on kadar i na strašnome mestu postojati, i na sunčanom Bosforu. Da, moguće je pevati na turkijskom jeziku a da ne bude folk-inspirisani pop kojeg će posle obraditi balkanske zvezde. Da, trebalo bi, i uvek će te Word opomenuti da je “Past” greška, iako se isto čita.

“Preminula je” – neko bi rekao, a neko drugi bi rekao “Otišla je u prošlost”. Ime benda je ili slučajna greška koja se isto izgovara kao pravilno napisano ime, ili, što je još verovatnije, namerna dvosmislica sa poetskom namerom. Kasvetli kutlama je – tamna svečanost.

Zapravo, bend nije ni sa Bosfora već iz obližnje kontinentalne Burse, a nastao je iz mešavine post-punk korena i gothic-rock odnosno dark ikonografije, da bi vremenom poprimio jasne elektro-pop i sint-pop darkwave konotacije, što se vidi i na poslednjem albumu “Disko Anksiyete” (Disko anksioznost).

Duet, koji sve ostalo ima “nakucano” na matrici, činili su ispočetka Volkan Džaner (Caner) i Idris Akbulut, da bi u poslednje vreme basistu Akbuluta zamenio Doruk Ozturkdžan (Öztürkcan), koji operiše sintisajzerima i ritam mašinama.

Njihov prvi hit, spomenuta “Kasvetli kutlama” izašao je na EP-ju 2010. godine, i bio je uvod u album “Belirdi Gece” (Noć se pojavila) koji ih je, paradoksalno, lansirao u svetski vrh kao prvi alter-pop bend na turskom i uopšte, turkijskom jeziku ikada, u veoma kratkom roku.

EXIT FESTIVAL OBJAVIO FULL LINEUP… OVO SU SVE BINE I SVI IZVOĐAČI KOJI NAS ČEKAJU OD 7. DO 10. JULA NA TVRĐAVI

Svi ljubitelji Depeche Mode, The Sisters of Mercy, Bauhausa ili Joy Divisiona osetili su da novi svež mračni vetar duva iz Male Azije. Sa prvog albuma, popularnost su im zacementirali singlovi “Monoton” i “Rituel”, čije je naslove bilo lako univerzalno razumeti i bez znanja turskog.

Drugi album, iz 2015, “Narin Yalnızlık” (“Delikatna samoća”), doneo je singlove “Soluk” i “Katarsis”, a zvuk celog albuma se okrenuo više ka elektronici. Treći album “Disko Anksiyete” doneo im je svetsku slavu i rasprodate svetske ture od SAD i Meksika do cele Latinske Amerike i Evrope!

Zanimljivo je da im je prvi singl sa poslednjeg albuma imao naziv “Durdu Dünya”, što u prevodu znači “Zatvoreni svet”, a spot za njega je izašao 1. marta 2020, neposredno pre nego što će sve svet uistinu i doslovno zatvoriti! Proročki dar im, izgleda, nije manjkao.

SPUTÑIK ASISTIRAO, SHE PAST AWAY ZAKUCAO… BILA JE TO DOBRA SVIRKA U ELEKTROPIONIRU

Danas žive odvojeno, u Barseloni i Atini, ali to im ne smeta da prave netipične, ali izrazito melodične mračne hitove sa još većom lakoćom. Nastupali su dvaput u Beogradu u Elektropioniru u proteklim godinama, 2018. i 2019. pred rasprodatom salom, što ih je preporučilo za Fusion Stage Exita 2022. Dobrodošli na tamnu svečanost!

Exit/Žikica Milošević

Previous post

Izložba “Klaud” Marije Urošević u Galeriji Doma omladine Beograda

Next post

Five Finger Death Punch pred koncert na Tašu: Šta se dogodi u Vegasu, dogodiće se i u Beogradu...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.