Home»Muzika»Five Finger Death Punch pred koncert na Tašu: Šta se dogodi u Vegasu, dogodiće se i u Beogradu…

Five Finger Death Punch pred koncert na Tašu: Šta se dogodi u Vegasu, dogodiće se i u Beogradu…

5
Shares
Pinterest Google+
Five Finger Death Punch/ Photo: Stephen Jensen (promo, Charm Music Serbia)
Five Finger Death Punch/ Photo: Stephen Jensen (promo, Charm Music Serbia)

Za poreklo imena, sastav Five Finger Death Punch (Smrtonosni udarac pet prstiju) može da zahvali Kventinu Tarantinu i njegovom akcionom filmu “Kill Bill II”.

Zainteresovanost za borilačke veštine ne treba da začudi jer je jedan od osnivača, gitarista Zoltan Batori, nosilac crnog pojasa u džudou i brazilskom džijudžicu.

Mada ovako upečatljiv naziv na prvi pogled može biti previše eksplicitan za eventualno neupućene, on nedvosmisleno asocira na žestok muzički izraz kojim su se vinuli u sam vrh svetskih koncertnih atrakcija.

Američki heavy metal kvintet osnovan je u prestonici kocke, Las Vegasu, 2005. godine. Srećom, momci iz FFDP-a nisu se rukovodili maksimom “što  se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu“, već su rešili da svojim energičnim sviračkim umećem pokore svetsku scenu.

FIVE FINGER DEATH PUNCH OBJAVILI NOVU PESMU PRED KONCERT U BEOGRADU… OVO JE “AFTERLIFE”

Grupu predvodi harizmatični frontmen i strastveni snouborder Ajvan Mudi, koji je uz Zoltana Batorija jedini originalni član postave i učestvovao je na svih osam studijskih albuma.

Zvuk benda je lako prepoznatljiv ljubiteljima heavy metala, ali i starijim poštovaocima hard rocka, i sastoji se od melodičnih i čvrstih gitarskih rifova, virtuoznih solaža i silovite ritam sekcije.

A kao šlag na tortu dolazi karakterističan bariton Ajvana Mudija, koji je podjednako beskompromisan u brzim numerama kao i power baladama.

Photo: Promo
Photo: Promo

– Moja baka me je upisala u hor kada sam imao sedam godina – priseća se Mudi i dodaje: – Bio sam u njemu svega dve ili tri godine, ali muzika mi je oduvek bila pri srcu. Kao i drugi, doživeo sam uspone i padove, a muzika je bila slamka spasa. Počeo sam da pevam u bendovima sa 16 godina, i nakon što bih završio svoj set izbacivali su me iz barova jer sam bio maloletan.

Frontmen priznaje da su mu muzički uzori pevači kao što su Majk Paton (Faith No More), Fil Anselmo (Pantera), Lejn Stejli (Alice In Chains) i Lin Strejt (Snot), dok gitarista Zoltan Batori primećuje da su FFDP heavy metal bend sa blagim nagoveštajem thrash metala u svom zvuku, i navodi kao inspiraciju velikane heavy scene: Panteru, Voivod, Iron Maiden, Accept, W.A.S.P.

Ljubav prema muzici i apsolutna posvećenost doveli su do vrtoglavog komercijalnog uspeha. Svi albumi dostigli su zlatne i platinaste tiraže, a njihove pesme imaju fantastičnih 7,6 milijardi strimova, dok je posećenost koncerata premašila milion posetilaca.

Ali i pored neprekidnog snimanja, koncertnih i promo aktivnosti, Zoltan Batori je izuzetno aktivan u neprofitnoj organizaciji WETPAW (Veterani u službi zaštite afričkih divljih životinja).

Zoltan je veliki ljubitelj afričke divljine, a za organizaciju je saznao tokom boravka u Tanzaniji i bio impresioniran ratnim veteranima koji se u Africi suprotstavljaju lovokradicama u nameri da spreče istrebljenje pre svega velikih sisara – slonova i nosoroga.

Iako se na prvi pogled čini protivrečnim, FFDP su idealan spoj mišića i emocija.

Koncertni performans upotpunjuju pirotehnički efekti i scenska rasveta, ali i pored vizuelnog spektakla pažnja publike uvek je usmerena na petoricu muzičara koji ne dozvoljavaju da ih u drugi plan potisne savremena tehnologija – ona je prisutna da bi upotpunila ugođaj a ne da bi ga zasenila.

Set lista na ovogodišnjoj evropskoj turneji sastoji se od dobro poznatih i brižljivo odabranih pesama iz bogatog kataloga: “Inside Out“, “Trouble“, “Wash It All Away“, “Jekyll and Hyde“, “Bad Company“… Publika neće biti uskraćena ni za ostale hitove, ali najbitnije je da FFDP uvek imaju keca u rukavu – oni ipak dolaze iz Las Vegasa.

Previous post

She Past Away... tamna svečanost sa mirisom Orijenta dolazi na Tvrđavu

Next post

Tejlor Svift objavila singl "Carolina", deo soudtracka filma "Where The Crawdads Sing", snimljen u jednom tejku...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.