Home»Muzika»Nastavnicu matematike iz Zagreba nerviralo što klinci slušaju narodnjake, pa napravila rock festival školskih bendova

Nastavnicu matematike iz Zagreba nerviralo što klinci slušaju narodnjake, pa napravila rock festival školskih bendova

5
Shares
Pinterest Google+
Muzika, gitara, mladi bendovi/Photo:
Muzika, gitara, mladi bendovi/Photo:

Nastavnica matematikeu Osnovnoj školi “Grigor Vitez” u Zagrebu, Ana Bajo, za učenike viših razreda organizovala je festival pod imenom Superval.

Kako kaže, nije joj se sviđalo što deca ne znaju za Beatlese, Rolling Stonese, ali znaju izvođače narodne muzike, prenosi 24sata.hr

Superval je festival školskih bendova koji podstiče međusobno povezivanje, razmenu iskustava, stvaranje i slušanje muzike i omogućava deci i mladima da nastupe kao pravi profesionalci u klupskoj atmosferi, uz tehničku podršku profesionalaca i osete iskrenu koncertnu emociju pred njima poznatom i nepoznatom publikom.

Na času kulture, Ana Bajo pripremi kartice sa imenima bendova, koje učenici izvlače. Ime benda koji izvuku, učenici moraju da poslušaju, pa onda naprave kratku prezentaciju za ostale učenike u razredu. To su osnovne informacije o bendu, lista 10 najboljih pesama benda. Na času kod razrednog starešine potom slušaju prve tri najbolje pesme i glasanjem biraju najbolju.

– U petom razredu slušamo domaći pop-rock i izvođače poput Dina Dvornika, Psihomodo popa, Daleke obale. U šestom razredu uči se o svetskoj rock sceni od 50-ih do 70-ih godina i autorima kao što su Elvis Prisli, The Beatles, The Doors, Jimi Hendrix, Dejvid Bouvi… Sedmi razred je rezerviran za Novi val i grupe poput Azre, Partibrejkersa, Let 3… Dok u osmom razredu slušamo globalne rock zvezde 70-ih, 80-ih i 90-ih godina kao što su The Smiths, Radiohead, Pink Floyd… – ispričala je inspirativna Bajo, koja je svoj razred odvela na koncert Partibrejkersa 2019. a nekim učenicima je to bio prvi koncert.


View this post on Instagram

A post shared by @superval_festival

U to vreme je u njenoj osnovnoj školi je delovao školski bend pa su došli na ideju da organizuju koncert školskih bendova, ali ih je i dalje vodila na koncerte kako bi iz prve ruke videli kako je to.

Bendovi na Superval dolaze iz cele Hrvatske, najmlađe sudije su petaci, a najstariji maturanti, bendovi sviraju različite žanrove od bluesa do metala.

– Od 24 prijavljenih bendova, 10 ih ima autorske pesme. Izdvojila bih Freaktion iz Pule koji su snimili ceo autorski album, koji je trenutno na miksovaaju, Gradske Bitange iz Valpova… Ujedno, Slow Cured, Freaktion, Dystopia i Gradske bitange će s autorskim pesmama svirati na ovogodišnjem In Music festivalu – otkrila je ponosna Bajo.

Ove godine Superval je trajao dva dana, 17. i 18. juna u Vintage Industrial Baru, a svirali su Actual Crime, Dekadencija, Dnevni Boravak, Dystopia, Extroft, Flegma, Freaktion, Gradske Bitange, Kaos, KGB, Kunst, MEC bend, Music on the Radio, Naughty duck, Paracetadur, Raspad sistema, Six feet under, Slow Cured, Smrdljivi Martini, Spleen, STUDIO 16, Thorns, Treći kat, Westsiders.

Previous post

Peace and Music... Vojvođanski Woodrock festival ovog vikenda u Srbobranu

Next post

Kragujevački LUR objavio singl "Republika" i najavio četvrto studijsko izdanje

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *