Home»Muzika»Kad se sretnu Vukota i Brams… Dr Nele Karajlić i Stefan Milenković napravili spektakl na Tašu

Kad se sretnu Vukota i Brams… Dr Nele Karajlić i Stefan Milenković napravili spektakl na Tašu

4
Shares
Pinterest Google+
Stefan Milenković, Rock El Clasico/ Photo: AleX
Stefan Milenković, Rock El Clasico/ Photo: AleX

Svetski dan muzike 21. jun se slavi širom planete, a  Beograd ga je obeležio na svoj poseban način, sinoć na Tašmajdanu.

Stefan Milenković i Nele Karlajić su na ideju o spajanju klasične i rok muzike došli 2019. i sada se nakon zatišja pandemije korona virusa moglo ući u realizaciju. Milenković je otkrio da su već izvodili ovaj koncert u manjem obimu u intimnijim salama kao neku vrstu “tizera”, za prijatelje, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) na manifestaciji “Dubai Expo 2020”.

Nele Karajlić, Rock El Clasico/ Photo: AleX
Nele Karajlić, Rock El Clasico/ Photo: AleX

– Prestao sam se baviti muzikom kad sam shvatio da više nemam tremu. Zato sam sada gotovo umro od uzbuđenja – u svom duhovitom maniru je istakao Karajlić, nekadašnji lider i pevač sarajevske rok grupe “Zabranjeno pušenje”.

Stefan Milenković i Ivan Zoranović, Rock El Clasico/ Photo: AleX
Stefan Milenković i Ivan Zoranović, Rock El Clasico/ Photo: AleX

Koncert je započet uvodom koji su izveli violinista Milenković i gitarista Ivan Zoranović Kiza da bi prešli na opus “Zabranjenog pušenja” – prva numera “Fikreta (U lošoj formi sam)” u spajanju sa nemačkim baroknim kompozitorom Johanom Pahelbelom.

– Hvala vam publiko, hvala veliko. Nisam imao toliko stroge roditelje čim su mi dali da se bavim muzikom, i da ovoliko skačem po bini. Ali moja majka je oduvek želela da ja sviram klasičnu muziku kao gospodin. I, evo me sada ovde, nakon 40 godina i kusur na sceni, našao sam svog prijatelja Stefana da počnem klasiku – objasnio je Karajlić i krenuo dalje energično u repertoar sa velikim hitom “Gile šampion” u efektnom i maštovitom spajanju sa Petrom Iljičem Čajkovskim.

Stefanu su podršku dali članovi njegove Gudačke reprezentacije mladih, a uz Neleta je nastupio njegov bend “Osiromašeni uranijum”.

Stefan Milenković, Rock El Clasico/ Photo: AleX
Stefan Milenković, Rock El Clasico/ Photo: AleX

Milenković je imao sledeći nastup bez Neleta, kada je uz svoj sastav eksplozivno odsvirao “Mađarsku rapsodiju” Franca Lista na oduševljenje publike na ispunjenom stadionu.Uz svoje gudače, odsvirao je nakon toga Johana Sebastijana Baha, kao i argentinskog kompozitora Astora Pjacolu -“Leto” iz ” 4 godišnja doba”.

Karajlić je duhovito naredni eksperiment nazvao “Frankenštajn”, jer su ukrstili ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča sa numerom “Devil in the business class” iz perioda kad je bio pevač benda “Emir Kusturica and No Smoking Orchestra”.

Kompozitorka Ana Krstajić je imala ulogu muzičkog prevodioca i zapravo je svojim aranžmanima spajala naizgled nespojivo – klasiku i rokenrol, što se pokazalo kao zanimljiv i atraktivan eksperiment i ideja.

Ogromna euforija je nastala na antologijskoj numeri “Il” si bos il” si Hadžija” kad je Karajlić ušetao u sred publike, i uživao sa fanovima, a onda pozvao decu iz prvih redova da se popnu na binu sa njim i da zajedno otpevaju refren.

Nele se takođe posvetio deci više puta tokom noći, kada je sa dva dečaka pevao “Pit bul terijer” (spoj sa klasičnim norveškim umetnikom Edvardom Krigom) što je bio veoma dirljiv deo koncerta.

Pesma “Zvijezda nad Balkanom” bila je pravi miks sa Antonijem Vivaldijem, i publika je brzo prihvatila taj koncept rokenrola u sudaru sa klasikom.

Rock El Clasico/ Photo: AleX
Rock El Clasico/ Photo: AleX

Stefan Milenković je apsolutno briljirao kada se prvi put javnosti predstavio i kao pevač sa kaubojskim šesirom i violinista u isto vreme na američkoj folk kantri numeri “The Devil Goes Down to Georgia” (1979) Čarlija Danielsa, u koktelu sa Neletovim izvođenjem pesme “Ibro dirka”.

Iz perioda grupe sa Kusturicom, Nele se vratio još sa rok folk naslovom “Unza Unza Time” kao spoj sa Rimskim Korsakovim.

Za sam kraj dvočasovnog spektakla Stefan i Nele su trjumfovali sa kompozicijama “Tri ratna havera” kao miks sa Ludvigom van Betovenom i “Ženi nam se Vukota” uz spoj sa Johanesom Bramsom, uz snažan bis – ponovo ultimativni hit “Il” si bos il” si Hadžija” i legendarna “Balada o Pišonji i Žugi”, zaštitni znak “Zabranjenog pušenja”.

Osim koncerta na Tašmajdanu, Neleta i Stefana čeka dalje turneja po zemlji i regionu, i jedna od narednih stanica im je i festival u Kragujevcu – Arsenal fest, koji će trajati od 30. juna do 2. jula.

Previous post

Stigao poslednji trejler za "Stranger Things 4 Vol. 2": Znamo da si uplašen...

Next post

Da li će mladi Filip Rudan zameniti Akija u Parnom valjku? Evo šta o tome kaže Hus...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *