Home»Film»Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori takmičarskih programa Festivala evropskog filma Palić

Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori takmičarskih programa Festivala evropskog filma Palić

4
Shares
Pinterest Google+

Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održati od 16. do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, objavio je imena novih selektora takmičarskih programa.

Novi selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a nova selektorka programa “Paralele i sudari” je Julija Sinkevič.

Nikolaj Nikitin/ Photo: SOFA - School of Film Advancement
Nikolaj Nikitin/ Photo: SOFA – School of Film Advancement

Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), na Festivalu evropskog filma Palić bio je umetnički direktor od 2006. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival.

Nikolaj je već 18 godina prisutan na Berlinskom filmskom festivalu, a poslednje dve i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu.

Kao osnivač nezavisnog nemačkog filmskog časopisa Schnitt (1995) i festivala filmske montaže Filmplus (2001), bio je član mnogih međunarodnih koprodukcijskih žirija, savetnik evropskih finansijskih tela, kao i predavač na filmskim školama i filmskim festivalima širom sveta.

Živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i član Generalne skupštine CINEUROPA.

Julija Sinkevič/ Photo: Andriy Maximov (promo, Festival evropskog filma Palić)
Julija Sinkevič/ Photo: Andriy Maximov (promo, Festival evropskog filma Palić)

Julija Sinkevič je filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije, osnivač JS Films LLC.

Poslednjih 10 godina Julia je radila kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući Arthouse Traffic Julia je bila zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova “Ljuti Ukrajinci” i dugometražnih filmova u produkciji kompanije.

Kao filmska producentkinja, Julia je takođe koproducirala dokumentarni film Vitalija Manskog “Close Relations“ i “Heatsingers” Nadie Parfan.

Trenutno Julija Sinkevič završava igrani film “Lucky girl” Marisije Nikitiuk i razvija film “Lesia” Nane Janelidze.

Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)
Photo: Promo (Festival evropskog filma Palić)

Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić tradicionalno se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Previous post

Održani Garden Sessions koncerti Barcelona Gipsy balKan Orchestra i Aleksandre Radović

Next post

Srpska Umeå 25. juna u CK13... U Novom Sadu vas čekaju Kriva Istina, Me as well, Lineout i See it my way

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.