Home»Muzika»Ansambl Janoška otvara regionalni ArtLink Festival 25. juna u Beogradu

Ansambl Janoška otvara regionalni ArtLink Festival 25. juna u Beogradu

5
Shares
Pinterest Google+
ArtLink festival/ Photo: Dušan Stojančević
ArtLink festival/ Photo: Dušan Stojančević

Ansambl Janoška otvara ArtLink Festival, na kome će u periodu od juna do septembra 2022. godine nastupiti pijanista Adi Nojhaus, kompozitor i pijanista Luis Ahijus, pijanista Alberto Fero, Ansambl Kamerata Balkanika, violončelista i trkač Toke Moldrup i brojna druga eminentna imena klasične muzike danas.

Veći deo festivalskog programa će biti realizovan u neposrednom prirodnom okruženju – čime ArtLink Festival želi da artikuliše važnost učešća slušalaca u svakodnevnom susretu sa umetnošću.

Novi pravci u muzici trenutno su u opticaju pod maštovitim imenima, dok se kategorije fjužna i krosovera neprestano šire.

U duhu tih kretanja, Ansambl Janoška, širom sveta prepoznat po svom muzičkom poliglotizmu prevazilazi sve granice, a da ga pritom i dalje odlikuje klasično stilsko poreklo.

Ansambl Janoška/ Photo: Andreas BItesnich
Ansambl Janoška/ Photo: Andreas BItesnich

Ni sa čim uporedive transformacije muzičkog sadržaja prilagođenog publici delo su tri brata iz Bratislave – Ondreja i Romana Janoške koji sviraju violinu i Františeka Janoške za klavirom – i njihovog zeta Juliusa Darvasa iz Konstance na kontrabasu, koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog ArtLink Festivala na Beogradskoj tvrđavi 25. juna.

Spomenuti Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost – već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika sudeluju kroz kreativnu interakciju – doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrena i Lalo Šifrina.

“Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, Latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih” o Janoški je rekao čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Ansambl Janoška je – u pop žargonu – “bend uživo”. Emocionalna inteligencija i suptilni humor u interakciji umetnika sa publikom – te njihova majstorski inscenirana igra sa poznatim melodijama i efektnim iznenađenjima nanovo kreiranih muzičkih numera – mogu se pouzdati u uzbuđenje slušalaca koji gotovo uvek na kraju koncerta pokazuju svoju zahvalnost stojećim ovacijama.

Zanimljivo je da je na albumu “Revolušn” (Revolution – Deutsche Grammophon, mart 2019) Ansambl Janoška aranžirao četiri vrhunska hita Bitlsa u svom autentičnom stilu.

– Ne želimo da se nepromišljeno upoređujemo s Bitlsima – kaže Julius Darvas i dodaje – već da ono što su oni postigli u pop muzici u svoje vreme – mi priredimo u polju klasike, i time je revolucionišemo po uzoru na njih. Oživljavamo slobodnu improvizaciju pri interpretaciji klasičnih dela, nešto što se – na primer – podrazumevalo u barokno doba.

Novi album “The Big B`s” planiran je za objavu u julu ove godine pod etiketom Deutsche Grammophona.

Ondrej Janoška svira na violini Carlo Ferdinando Landolfi iz 1760. godine, koja mu je ljubazno posuđena iz Zbirke Porodice Goh.

Roman Janoška nastupa na instrumentu Ferdinandus Gagliano Filius, Nikolai fecit Neap. iz 1769. godine, koji mu je posuđen ljubaznošću Zbirke Dr. Christiana Kuhna.

František Janoška koristi Bezendorferove strune, dok Julius Darvas, Roman Janoška i Ondrej Janoška sviraju na Thomastik-Infeld strunama.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa.

Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području.

Koncertom Ansambla Janoška ujedno se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog Art Link Festivala – sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu.

Koncept ArtLink Festivala ujedno predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label putem kojega se festivalima aktivnim na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti dodeljuju pečati kvaliteta.

Koncert Ansambla Janoška počinje u 19:30, a ulaz je slobodan.

Previous post

Plači muški svete... Zvezda osamdesetih Samanta Foks udala se za svoju partnerku

Next post

Na Svetski dan muzike EXIT festival objavio full lineup... ovo su sve bine i svi izvođači koji nas čekaju od 7. do 10. jula na Tvrđavi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.