Evo zašto se veliki hit “Bitter Sweet Symphony” pamti kao najveća autorska nepravda

0
348
Oglasi
The Verve - bitter sweet symphony. screenshot
The Verve – bitter sweet symphony. screenshot

Nije puno prošlo od objave singla “Bitter Sweet Symphony” (16. jun1997.) kada je menadžer The Rolling Stonesa – Alen Klajn, vrlo vešto sudskim putem isposlovao da sve tantijeme od pesme pripadnu slavnom autorskom dvojcu Stonesa, jer je Ričard Eškroft u svoju numeru uvrstio sempl orkestralne verzije njihovog songa “The Last Time”.

Eškroft, pevač i gitarista alternativnog rock benda The Verve osigurao je korišćenje snimka, ali ne i pravo na korišćenje jesme (što je u složenim zakonima o autorskim pravima različita stvar), pa je jedini način da se album “Urban Hymns” objavi sa pesmom “Bitter Sweet Symphony” bio da sva prava i zaradu prepusti Džegeru i Ričardsu.

ROLLING STONES SU VRATILI PESMU “BITTER SWEET SYMPHONY” NJENOM PRAVOM VLASNIKU… SADA JE OTKRIVENO I KO JE TU ODIGRAO KLJUČNU ULOGU

Godinama je to bila vruća medijska priča, jer je “Bitter Sweet Symphony” postao veliki hit (što bi bio i bez sempla), donoseći i veliki novac. U jednom intervjuu, pre 20 godina, Kit Ričards je rekao:

– Nemam ništa s tim, to je ozbiljno advokatsko sranje – ali u suštini se ništa nije menjalo, sve do 2019. godine. Primajući britansku nagradu za životno delo, Ričard Eškroft je objavio:

– Veliko mi je zadovoljstvo da objavim da su Džeger i Ričards pristali da se njihova imena izbrišu s liste autora, pa će tako zarada od pesme sada ići meni.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime