Home»Knjige»Stiven King odabrao pet najboljih romana – Stivena Kinga

Stiven King odabrao pet najboljih romana – Stivena Kinga

6
Shares
Pinterest Google+
Stiven King/Photo: facebook@OfficialStephenKing
Stiven King/Photo: facebook@OfficialStephenKing

Malo je autora, ako ih uopšte ima, koji mogu da pariraju uticaju Stivena Kinga, genijalnog kreativca koji je dao ogromnu količinu priča bioskopu i televiziji. Od “skromnih” drama poput “Stand By Me”, “Misery” i “The Shawshank Redemption” do blokbaster trilera kao što su “It”, “The Shining” i “Carrie”, King je uradio – sve.

STIVEN KING ODUŠEVLJEN LIKOM KOJI GLUMI NIKOLA ĐURIČKO: VOLIM TOG LJIGAVOG RUSA, TREBALO BI DA DOBIJE SOPSTVENI ŠOU…

Nastavljajući da inspiriše i veliki i mali ekran do današnjeg dana, King je nedavno video svoj roman “Firestarter” adaptiran u novi film sa Zakom Efronom u glavnoj ulozi, kao i njegovu knjigu “Lizina priča” iz 2006. koju je nedavno objavio Apple TV.

Iako svako ima svoju omiljenu priču Stivena Kinga, sam autor je odabrao pet svojih najomiljenijih dela u intervjuu sa Stivenom Kolbertom prošle godine, dok je promovisao svoj novi roman “Billy Summers”.

STIVEN KING OTKRIO: ČIST SAM OD DROGE I ALKOHOLA VEĆ 33 GODINE I SVAKOG DANA SE MOLIM DA SE ZLO NE VRATI

Prva priča koju pominje je kratka priča pod nazivom “Survivor Tipe”, knjiga o “lekaru koji je nasukan na malom ostrvu i umire od gladi, pa jede sebe komad po komad”, kako autor opsesivno opisuje.  – To je porodična priča – šali se King, nakon što je upravo izneo svoju užasnu kratku priču prvobitno objavljenu u horor antologiji “Terrors” iz 1982.

Na drugom mestu na listi favorita Stivena Kinga je roman “Misery” iz 1987, knjiga koja mu se “mnogo dopada”, otkrivajući da je to bila “zabavna knjiga za pisanje”. Prilagođen u proslavljeni film 1991. godine od strane Roba Rajnera, u filmu glumi Keti Bejts kao opsesivna obožavateljka romana pisca krimića, preuzimajući sudbinu izmišljenih likova u svoje ruke kada kidnapuje samog autora.

Novi Apple TV+ projekat “Lisey’s Story” zauzima treće mesto na Kingovoj listi, pri čemu je King otkrio da je “držao” projekat dugo vremena pre nego što ga je otkrio svetu 2006. Serija, u kojoj glume Den DeHan, Džulijen Mur i Klajv Oven, dobila je osrednje kritike, za razliku od romana koji je oduđevio i kritiku i publiku.

KAD STIVEN KING HVALI… DA LI SE TREBA RADOVATI, ILI ZABRINUTI?

Prvobitno nazvan “The Body”, iako poznatiji kao “Stand By Me”, Kingov klasik o odrastanju, zauzima četvrto mesto na njegovoj listi. Pričajući priču o grupi od četiri dečaka koji su krenuli na put da otkriju telo nestalog drugara, Kingova priča je poznata kao jedan od najvećih “filmova detinjstva” ikada snimljenih, sa bezvremenskom porukom koja je istinita iz generacije u generaciju.

Kingov donekle ciničan konačni izbor je njegovo najnovije delo, “Billy Summers”, priča koja prati ubicu i bivšeg snajperistu marinaca koji prihvata jedan poslednji posao samo da bi se našao u većoj opasnosti nego što je to očekivao.

Ovo je kompletna lista najboljih pet priča Stivena Kinga, po izboru Stivena Kinga.

Survivor Tipe

Misery

Lisey’s Story

Stand By Me

Billy Summers

Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Magazin Revolver odabrao 15 najvažnijih grunge albuma svih vremena

Next post

Netflixova dokumentarna serija šokirala svet... Gledaoci je opisali kao "traumatično iskustvo"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.