Magazin Revolver odabrao 15 najvažnijih grunge albuma svih vremena

0
164
Oglasi
Grunge/Photo: pixabay
Grunge/Photo: pixabay

Neki smatraju kako je grunge “ubio”, barem privremeno, trash metal tokom 90-ih godina 20. veka, dok drugi pozdravljaju ovaj pokret jer je vratio rock i metal na scenu.

E OVO JE STVARNO PRVORAZREDNO IZNENAĐENJE… MARAJA KERI 90-IH SNIMILA TAJNI GRUNGE PROJEKAT. EVO KAKO ZVUČI…

Kako god gledali na grunge, on je bio revolucionaran u svetu muzikr i jedinstven po svom zvuku, modi i drugim karakteristikama. Za prestolnicu grungea svakako možemo odrediti američki grad Sijetl, iz koga su proizašli najbolji grunge bendovi, kao što su Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains i mnogi drugi. Osim Sijetla, to su još i Čikago i Los Anđeles kao važni gradovi ovog muzičkog pokreta. Donosimo vam pregled od 15 najvažnijih grunge albuma koji su definisali ovaj žanr, a prema izboru kolega iz magazina Revolver.

Alice in Chains – “Dirt”

Dok je Facelift predstavio Alice in Chains kao vodeću grupu muzičke grunge scene Sijetla, remek delo “Dirt” iz 1992. godine vinulo ih je među najbolje bendove svih vremena. Pesme poput “Them Bones”, “Rooster”, “Would i Down in a Hole” učinile su ovaj album večnim.

Green River – “Dry as a Bone”

Album iz 1990. svakako je vredan spomena, a posebno kada znamo da su članovi benda Green River završili u Pearl Jamu i Mudhoneyju.

Hole – “Live Through This”

Ovaj album bio je pravo osveženje za punk rock scenu tog vremena, a posebno se pamti glas Kortbi Lav, tadašnje žene Kurta Kobejna, frontmena Nirvane.

L7 – “Bricks Are Heavy”

Bend iz Los Anđelesa uneo je svoj metal stil u grunge, a album “Bricks Are Heavy” producirao je Buč Vig, lik koji je zaslužan za album “Nevermind” legendarne Nirvane.

Melvins – “Houdini”

Bend koji je dobio etiketu evergrina svakako zaslužuje da bude i u ovom odabranom društvu jer su albumom “Houdini” dali jasnu sliku grunge muzike. Pod uticajem Nirvane ovaj bend je objavio sjajan album, a većinu pesama supotpisao je Kurt Kobejn.

Mother Love Bone – “Apple”

Ovo je bio jedini album benda, a obeležen je smrću frontmena Endrjua Vuda od predoziranja heroinom i kasnijim odlaskom Džefa Amenta i Stona Gosara iz benda. Dok se prvi pridružio Temple of the Dogu, drugi se zaputio u Pearl Jam. Muzika na ovom albumu podsećala je na ranu fazu Led Zeppelina.

Mudhoney – “Superfuzz Bigmuff”

Ovaj EP od šest pesama izašao je 1988. godine i definicija je ranog grungea. Gitarista Mark Arm bio je inspirisan Igijem Popom u svojim nastupima, a inženjer zvuka Džek Endino zaslužan je za ovaj uspešan EP.

Nirvana – “Nevermind”

Ako je jedan album obeležio grunge, onda je to svakako Nirvanin “Nevermind”. Poznata naslovnica albuma s golim detom u bazenu i pesmom “Smells Like Teen Spirit”, “himnom” generacije X, ostaće upamćena za sva vremena. Dok je prvi album “Bleach” bio čvrst i žestok, “Nevermind” je pružio pravu dozu grungea koja do dana današnjeg nikad više nije viđena.

Pearl Jam – “Ten”

Još jedan kultni album obeležio je grunge eru, a reč je o albumu “Ten2 grupe Pearl Jam. Debitantski album grupe objavljen je 1991. godine i postao je instant hit i zabeležio veliku prodaju kao i ranije navedeni “Nevermind”. Edi Veder postao je posle ovog albuma najpoznatije lice muzičke scene Sijetla uz Kurta Kobejna.

Screaming Trees – “Sweet Oblivion”

Ovaj bend možemo smatrati “testamentom grungea”, a razlog za to je što su imali veliki respekt tadašnje scene, ali nisu uspeli da postignu veći komercijalni uspeh i probiju se u nebeske visine.

Smashing Pumpkins – “Siamese Dream”

Ovoj listi svakako pripadaju i Smashing Pumpkinsi koji su ovom žanru dali jedan drukčiji pristup. Njihov prvi album “Siamese Dream” može se smatrati jednim od boljih albuma sa začetka ovog muzičkog pokreta.

Soundgarden – “Badmotorfinger”

Treći studijski album doneo je Soundgardenu slavu, a pesme s ovog albuma slušale su se širom Amerike, emitovale na MTV-u, a našle su se i na Billboardovoj listi od 200 hitova 1991. godine. Kris Kornel ušao je u elitno društvo tadašnje američke muzičke scene s pesmama poput “Jesus Christ Pose” i “Slaves & Bulldozers”.

Stone Temple Pilots – “Purple”

Bend predvođen Skotom Vejlandom i Dinom Deleom doživeo je prvi uspeh objavom albuma prvenca “Core” 1992. godine, a dve godine kasnije objavili su album “Purple” koji ih je vinuo sve do prvog mesta američke liste najboljih albuma. S ovog albuma proizašli su hitovi poput “Vasoline” i “Big Empty”.

Temple of the Dog – “Temple of the Dog”

Prvi album grupe pokazao je u kojem će smeru ići, a to je bilo svakako prema uspehu. Tada nepoznati Edi Veder postigao je kasnije globalnu slavu u Pearl Jamu, ali prvobitno je u Temple of the Dogu stvarao svoj prepoznatljivi glas i stil pevanja. Pesme kao što su “Hunger Stike”, “Say Hello 2 Heaven” i “Call Me a Dog” ostaće večne.

Tad – “Inhaler”

Tad Dojl, jedan od “očeva osnivača” grunge pokreta, osnovao je super heavy metal grupu Tad krajem 80-ih godina 20. veka. Nju su krasili glasni zvukovi gitare, jaki udarci bubnjeva i Dojlov prepoznatljivi grunge zvuk.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime