Home»Muzika»Svetski praznik muzike uz Big Bend RTS i Nilsa Vograma u Domu omladine Beograda

Svetski praznik muzike uz Big Bend RTS i Nilsa Vograma u Domu omladine Beograda

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Nemački džez muzičar Nils Vogram, virtuoz na trombonu, kompozitor i bendlider, biće specijalni gost Big Benda RTS na koncertu koji povodom Svetskog praznika muzike, 21. juna. organizuju Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS.

Ovaj nadareni vođa malih ansambala, koji neprekidno pomera granice svoje muzike, 2018. godine snimio je album “Work Smoothly“ sa NDR Big Bendom iz Hamburga.

Sve kompozicije i aranžmani su Vogramovo delo, a domaća publika imaće priliku da ih čuje u izvođenju sjajne postave Big Benda RTS.

Nils Vogram/ Photo: Corinne Hächler (promo, DOB)
Nils Vogram/ Photo: Corinne Hächler (promo, DOB)

O programu koje je napisao za veliki orkestar Nils Vogram kaže:
– Slušao sam mnogo istorijskih snimaka big bendova, mnoge moje kolege i savremenici pišu za big bend postave. Većina te muzike je neverovatno dobra i muzičari su na visokom sviračkom nivou, ali ono što mi često nedostaje je suština. Muzika koja će da osvoji i pridobije slušaoca, ne samo da ga impresionira. Melodije koje govore same za sebe. Zato sam želeo sam da napišem nove numere, a ne da samo iskopam neki materijal i napravim impresivan novi aranžman.

U svom radu za big bend postavu, Vogram teži da zadrži klasične strukture i funkcije velikog orkestra, koristeći ih na nov i dinamičan način, ali i da doda nešto sasvim lično.

Priča koju želi muzički da ispriča važnija mu je od medijuma koji je priča. Sa impresivnim samopouzdanjem, snažno i briljantno, Vogramova muzika donosi raznovrsnost boja i glasova.

Pored benda u celini, on nalazi mnošto načina da svoju muzičku priču ispriča i individualno sa solistima u orkestru, dajući prostora svakom tonu i akordu.

Big Bend RTS/ Photo: Nebojša Babić (promo, DOB)
Big Bend RTS/ Photo: Nebojša Babić (promo, DOB)

Iako su kompozicije koje je napisao za big bend nove i autentične, kroz njih on priča i priču o istoriji big bend muzike. Džordž Geršvin, Djuk Elington, Kaunt Bejzi, Henri Mančini, Kvinsi Džons, kao da nenametljivo gledaju preko Vogramovog ramena.

On ništa ne kopira i ne imitira, ali reference na ove umetnike dozvoljava intuitivno. Sve zvuči iznenađujuće i novo, a ipak deluje poznato i odgovara progresivnom muzičkom pamćenju u Vogramovom delu u celini.

– Bilo mi je važno da ne vidim sebe samo kao frontmena, već i da se svi muzičari koji učestvuju u ovom programu osećaju prijatno. Nisam želeo da moju muziku dožive kao iscrpljujuću i tešku. Muzičari treba da se identifikuju jedni sa drugima i da se osećaju opušteno – ističe Nils Vogram.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda.

Big Bend RTS je više od 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike.

Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni.

Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

Koncert počinje u 20:00 časova, a ulaznice po ceni od 1000 dinara (pretprodaja) možete da kupite na Blagajni Doma omladine i online na Tickets.rs

Previous post

Lamb of God predstavili "Nevermore" prvi singl sa predstojećeg albuma "Omens"

Next post

Paklena priča iz grada anđela... Hollywood Undead singlom "City of the Dead" najavili novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *