Home»Muzika»Homeland»Bajaga i Instruktori iznenada objavili pesmu “21. vek”, mračnu rep himnu o sumornoj stvarnosti ovog vremena…

Bajaga i Instruktori iznenada objavili pesmu “21. vek”, mračnu rep himnu o sumornoj stvarnosti ovog vremena…

5
Shares
Pinterest Google+
Bajaga i Instruktori (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX
Bajaga i Instruktori (Arsenal Fest 2021)/ Photo: AleX

Bajaga i Instruktori priredili su prilično iznenađenje obožavaocima objavivši singl “21. vek” uz tekstualni video na YouTubeu. Reč je o njihovom prvom diskografskom tragu posle albuma “Ovaj svet se menja” (2020), a tematski se, na neki način, naslanja upravo na naslovnu pesmu s tog izdanja, jer govori o stvarima koje poslednjih godina potresaju planetu.

NEKAD SE TO TAKO RADILO…. BAJAGA UPISAO NUKLEARNU FIZIKU DA NE BI MORAO U VOJSKU

Zvučno, doduše, sada na malo drugačiji način, u rap stilu. Ali oni koji pomno prate karijeru Momčila Bajagića znaju da mu s vremena na vreme ni takav vid izražavanja nije stran. Bajaga samostalno potpisuje tekst, muziku je komponovao s klavijaturistom Instruktora Sašom Loknerom, dok su za aranžman zaslužni Lokner i gitarista benda Marko Nježić.

“21. vek počeo je tek, a oni hoće sve da nas iznenade”, poručuju u himničnom refrenu. U strofama se, između ostalog, osvrću na devedesete godine, sećajući se “traume iz vremena ‘Muzike na struju’”, što je bilo “gadno vreme rata, al’ nažalost u blizini novi rat se hvata”.

MALI SLONOVI, POZITIVNA GEOGRAFIJA I RIBLJA ČORBA BEZ ZAČINA… ILI DAN KADA JE BAJAGA ODRŽAO PRVI SAMOSTALNI KONCERT… VRAĆAMO SE U 1984, U ZAGREBAČKI KULUŠIĆ…

– Pesma “21. vek” je odraz ovog vremena u kojem živimo, i rezime svega ovoga što nam se dešava u protekle dve, tri godine – ističe Bajaga. – U prošlom veku smo imali veoma uspešnu pesmu “20. vek”, a u ovom veku su se stvari malo promenile, pa sam imao potrebu da napišem i pesmu “21. vek”. Ono što smo do sad doživeli u njemu, nije bilo tako lepo kao u dvadesetom, tako da je i pesma malo mračnija, u skladu sa mračnom realnošću.

Previous post

"Catching the Wind“... Novosadski basista Vladimir Samardžić predstavio novi CD

Next post

Editors objavili drugi singl sa predstojećeg albuma "EBM"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.