Ozbiljna frka oko filma “Top Gun”… Podignuta tužba, franšiza u opasnosti, “Maverick” nije smeo da bude snimljen?

0
82
Top Gun: Maverick/press promo
Top Gun: Maverick/press promo

U ponedeljak je na sudu u Kaliforniji podignuta tužba protiv kompanije Paramount Pictures koja stoji iza trenutno najvećeg filmskog hita “Top Gun: Maverick”.

SVE MU SE ISPLATILO… KRUZ OD NOVOG “TOP GUNA” SAMO ZA PRVI VIKEND U AMERIČKIM BIOSKOPIMA ZARADIO 134 MILIONA DOLARA

Tužbu su podigli Šoš i Juval Jonaj, naslednici Ehuda Jonaja, čoveka koji je 1983. objavio novinski tekst “Top Guns” na osnovu koga je 1986. godine snimljen hit film “Top Gun”. Oni tvrde da kompanija Paramount Pictures nije imala pravo na snimanje nastavka, da su to dobro znali, ali su svejedno odlučili da snime i distribuiraju film.

NOVINAR PRE 12 GODINA OBEĆAO DA ĆE POJESTI CIPELU AKO IZAĐE NOVI “TOP GUN”… A SAD JE TO I URADIO

Ehud Jonaj preminuo je 2012. godine, njegova supruga Šoš i sin Juval odlučili su da iskoriste pravo koje im nudi zakon o autorskim pravima. Prema tom zakonu, autori odnosno naslednici imaju pravo na to delo u trajanju od 35 godina. Godine 2018. kada je isteklo tih 35 godina od objavljivanja novinskog teksta, zatražili su produženje autorskih prava nad tim tekstom i tvrde kako im je u januaru 2020. godine to pravo i produženo. Oni su o tome obavestili kompaniju Paramount Pictures i upozorili ih kako neće moći da snimaju nastavak filma. Ali, kako tvrde u tužbi, kompanija je namerno ignorisala njihovo obaveštenje, pa su zato zatražili sudsku zabranu distribuiranja filma.

Top Gun: Maverick/press promo
Top Gun: Maverick/press promo

Pravni zastupnici porodice Jonaj tvrde da kompanija Paramount Pictures svesno nije želela da plati nova prava na snimanje i distribuciju filma “Top Gun: Maverick”.

VAL KILMER MOLIO PRODUCENTE DA REPRIZIRA ULOGU AJSMENA U NASTAVKU FILMA “TOP GUN”, USPEO JE ZAHVALJUJUĆI – VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI

Dve nedelje pre početka prikazivanja filma “Top Gun: Maverick” poslali su pismo  kojim upozoravaju kompaniju Paramount Pictures da krši zakon na šta su navodno dobili odgovor kako film nije zasnovan na originalnom novinskom članku.

ZAŠTO U NASTAVKU “TOP GUNA” NEMA KELI MEKGILIS I MEG RAJAN?

Ujedno, članovi pordice Jonaj tvrde kako film nije bio završen sve do 8. maja 2021. godine, više od godinu dana nakon što su kompaniji Paramoun Pictures istekla prava na korišćenje priče. Iz kompanije Paramount Pictures tvrde kako je film, u osnovi, bio završen pre nego što su izgubili prava na snimanje nastavka filma.

– Ove tvrdnje su neutemeljene i mi ćemo se braniti – naveli su.

Film je za prvih deset dana prikazivanja zaradio više od 548 miliona dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime