Home»Pulse»Najave»Gostovanja DAH Teatra na festivalima u Pančevu, Beogradu, Prištini i Gračanici

Gostovanja DAH Teatra na festivalima u Pančevu, Beogradu, Prištini i Gračanici

5
Shares
Pinterest Google+

Predstava DAH Teatra “Drveće pleše” biće odigrana u sredu, 8. juna sa početkom u 21:00 čas na 50. jubilarnom EX TEATAR FESTU u Pančevu.

Beogradska publika će moći da pogleda ovu predstavu 11. juna u Studentskom parku u Beogradu sa početkom u 21:00 čas, a ulaz je slobodan.

“Drveće pleše” je plesno-pozorišna predstava na otvorenom koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Predstava nam prenosi svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu. 

Predstava, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, u saradnji sa  Institutom za umetničku igru  u Beogradu, govori o “životu“ drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, kojom želimo da najdirektnije, umetničkim sredstvima utičemo na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče.

Zemlja/ Photo: Đorđe Tomić (promo, DAH Teatar)
Zemlja/ Photo: Đorđe Tomić (promo, DAH Teatar)

Performans “Zemlja” publika će imati priliku da pogleda u nedelju, 12. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u okviru festivala “Gradoznalci: festival kulturne šarenolikosti“.

Na njemu će se okupiti srednjoškolci i srednjoškolke iz Bujanovca, Vranja, Sjenice, Loznice, Beograda i Subotice koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturnih radionica.

“Zemlja“ spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji (lat. TERRA) sa pričama o migracijama i emigrantima i promišlja napor, bol i prilagođavanje “presađivanja” koje se dešava u procesu migracije, posebno prinudne promene zemlje.

Festival se održava u sklopu projekta “(I)nterkulturni (D)ijalog za EU: Kulturna raznolikost kao jedinstvena turistička atrakcija – Ponuda komšijskih kutaka” koje Grupa 484 i Fondacija “Jelena Šantić“ realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije.

Zagonetka revolucije/ Photo: Tanja Drobnjak (promo, DAH Teatar)
Zagonetka revolucije/ Photo: Tanja Drobnjak (promo, DAH Teatar)

DAH Teatar, takođe, gostuje na 10. FemArt festivalu u Prištini sa predstavom “Zagonetka revolucije“ 19. juna, a 20. juna u Gračanici sa performativnim predavanjem Dijane Milošević “25 čaša vina“.

Festival slavi deceniju prepoznavanja i odavanja počasti hrabrosti umetnica, njihove kreativne moći, njihove posvećenosti ravnopravnosti i pravdi kroz pozorišne predstave, flamenko balet, savremeni ples, konferencije, izložbe i prezentacije sa Kosova, Austrije, Portugala, Španije, Izrael, Italija i Francuska i Srbije.

Predstava “Zagonetka revolucije“ govori o jednoj drugoj realnosti, u kojoj se susreću četiri revolucionara. Oni se šetaju kroz vreme i prostor i pričaju jedni sa drugima i sa nama “sa one strane”. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa.

Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i sačuvala revolucija? Koliko daleko ona može da ide da bi sačuvala svoje vrednosti? Gde je pobuna, i da li je danas moguća?

Dijana Milošević/ Photo: Promo (DAH Teatar)
Dijana Milošević/ Photo: Promo (DAH Teatar)

Performatinvo predavanje rediteljke DIjane Milošević “25 čaša vina“, nastalo povodom četvrt veka delovanja DAH Teatra, bazirano je na autobiografskim tekstovima u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu “zemlje koja više ne postoji”.

Kroz nastajanje i rad jedne pozorišne trupe reflektuje se istorija jedne zemlje, ali i svetski trenutak u kome živimo.

Drveće pleše/ Photo: Promo (DAH Teatar)
Drveće pleše/ Photo: Promo (DAH Teatar)
Previous post

Superheroj koji je spajao ljude... Arsenal fest drugi put dodeljuje nagradu "Mikica Zdravković"

Next post

Ozbiljna frka oko filma "Top Gun"... Podignuta tužba, franšiza u opasnosti, "Maverick" nije smeo da bude snimljen?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.