Home»Muzika»Barcelona Gipsy balKan Orchestra proslavlja 10 godina u Beogradu, Kragujevcu i Nišu

Barcelona Gipsy balKan Orchestra proslavlja 10 godina u Beogradu, Kragujevcu i Nišu

7
Shares
Pinterest Google+
Barcelona Gipsy balKan Orchestra/ Photo: Jordi Oliver
Barcelona Gipsy balKan Orchestra/ Photo: Jordi Oliver

Barcelona Gipsy balKan Orchestra dolazi u Srbiju da sa ovdašnjim fanovima proslave 10 godina postojanja.

Ovaj međunarodni sastav prvi put će predstaviti svoj autorski materijal, kako instrumentalni tako i vokalni i to u Beogradu u Botaničkoj bašti “Jevremovac” (19. jun), na dan muzike 21. juna u Kragujevcu u Zastavinoj Bašti i u Nišu (22. jun) u Banovini.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra je svetski poznata atrakcija world music scene i rado viđen bend širom sveta koji izvodi pesme na mnogim jezicima: španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom…

Sedište benda je u Barseloni i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Pere Nolasc (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).

Barcelona Gipsy balKan Orchestra/ Photo: Jordi Oliver
Barcelona Gipsy balKan Orchestra/ Photo: Jordi Oliver

Ivan je rođeni Beograđanin koji već skoro dve decenije živi u Barseloni i sa svojim prijateljima čini bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Sastav je krajem 2020. objavio album “Nova Era” sa novom pevačicom Margeritom Abitom poreklom sa Sicilije, sa kojom je objavio obradu “dragulja” balkanske muzike “Marijo deli bela Kumrijo” i čuvenu pesmu Silvane Armenulić – “Ciganine sviraj, sviraj”.

Ovaj ansambl održao je i koncerte u Barseloni i Beogradu 2017. na kojima je gost bio Bora Dugić.  Svoj jubilej, 10 godina postojanja, bend obeležava upravo 2022. godine sa snimljenih šest studijskih albuma.

Na pitanje šta to karakteriše jednog od miljenika world music publike širom sveta kontrabasista Ivan Kovačević je odgovorio:
– Želja za istraživanjem, neiscrpnim idejama i neprekidnim radom.

Voćeni svojim snovima i posle šest studijskih albuma, septet iz Gaudijevog grada ulazi u studijo da formalizuje pesme u koje su u prošlim mesecima uložili sve svoje stečeno znanje i iskustvo i time prave prvi korak za put koji vodi u budućnost, čija je neizvesnost ono što im je oduvek bila zvezda vodilja. Prekretnica i osveženje.

Ulaznice za sva tri koncerta mogu se nabaviti na sajtu tickets.rs.

Previous post

De Limanos imaju novi singl... Poslušajte njihovu "Želju"

Next post

Izložba “ENTR’ACTE: Između činova života” umetnice Lal Batman u Bioskopu Balkan

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.