Home»Muzika»Kristin Herš uoči koncerta u Domu omladine: Srećna sam što konačno stižem u Beograd

Kristin Herš uoči koncerta u Domu omladine: Srećna sam što konačno stižem u Beograd

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Američka alternativna rok zvezda, Kristin Herš, prvi put će nastupiti u Srbiji 27. maja u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Kao liderka i frontwoman poznatog američkog alternativnog rok sastava Throwing Muses, zajedno sa Pixies i drugim bendovima krajem osamdesetih godina prošlog veka proslavili su bostonsku scenu. Njihov visokoemotivan gitarski stil udario je temelje savremenom shvatanju kako pop-rok bendovi treba da zvuče i izgledaju.

Throwing Muses, a posebno Kristin Herš, kao gitaristkinja i pevačica, odigrali su izuzetno značajnu ulogu u afirmisanju ženskog principa unutar rokenrola u modernim vremenima.

Uticajna kao autorka muzike, tekstova i multiinstrumentalistkinja, Kristin vodi indie bend Throwing Muses i noise rock power trio 50 Foot Wave.

KRISTIN HERŠ, ZVEZDA AMERIČKOG ALTERNATIVNOG ROKA, PRVI PUT U SRBIJI…

Tokom 2022. na solo turneji promoviše prošlogodišnje izdanje grupe Throwing Muses – “Sun Racket” (Fire Records).

Njeno ekskluzivno solo gostovanje u Domu omladine Beograda, biće prvo u Srbiji, i prava prilika da se ovdašnja publika upozna sa osobom koja je jedna od autentičnih alternativnih heroina svoje generacije, iz doba kad je “grandž” vladao listama.

Koncert ove alternativne muzičke ikone otvoriće nastup Freda Abonga, pevača/tekstopisca i basiste uticajnog art-pank benda Throwing Muses, kao i indie-pop benda Belly.

Pre toga, Fred je bio aktivan kao bubnjar i basista u brojnim hardkor pank bendovima na lokalnoj sceni u Newportu.

Sa nekoliko solo izdanja iza sebe i sa karijerom člana svih pratećih sastava Kristin Herš, Fred Abong će svojim električnom solo setom obezbediti pravi uvod u njeno autorsko veče, uveličavši prvo gostovanje ove poznate umetnice u Beogradu.

Kristin Herš/Photo: Peter Mellekas
Kristin Herš/Photo: Peter Mellekas

Uoči koncerta u Beogradu, ekipa Doma omladine uradila je intervju sa Kristin koji možete da pročitate u nastavku.

Da li ste ikad dolazili negde blizu, u ovaj deo sveta?
– Snimam albume i obilazim svet bez prestanka svih ovih godina; solo, sa Throwing Muses i 50 Foot Wave, ali kod vas još nisam imala priliku da nastupam! Tako sam srećna što konačno stižem u Beograd. Dugo se čekala prilika da dođem do vas.

Na koji način je počela vaša muzička karijera?
– Kristin Hersh: Čujem muziku kao boje — dakle, crvenu, plavu, žutu. Uvek sam volela da ih slažem, ali sam tražila svoje boje. Kada je moj hipi otac to shvatio, poklonio mi je gitaru. Kao mala, živela sam u komuni, gde su se uvek puštale rok ploče ili je neko svirao folk muziku. Onda sam učila da sviram klasičnu gitaru, ali sam zavolela hardcore punk. To je moj pravi background.

Koje su glavne teme vaših pesama?
– Iskreno, mislim da nijedna pesma nema istu poruku kao neka druga. Koriste fragmente mog života kad ih pišem: stvari koje su mi ljudi rekli i sam čula u razgovoru, događaje koji menjaju život i neke neobavezne, male trenutke, novinske članke i snove – sve je to materijal koga koristim da bi iznela svoje mišljenje. Pesme su kao moja deca: vodim računa o njihovom zdravlju i one polako rastu i postaju ono što treba da budu.

Šta možemo da očekujemo na vašem prvom koncertu Beogradu?
– Pre svega, ja ne koristim set liste! Samo škrabam pesme na poleđini gitare i onda sviram ono što mi se sviđa. Tako da stvarno ne znam. Bili smo prethodno na turneji kao trio, sa Mooseom, bubnjarom iz grupe 50 Foot Wave i Fredom Abongom, iz Throwing Muses na basu – Fred nastupa i kao predgrupa u Beogradu. To nam je omogućilo da sviramo sve nove pesme Muses i 50 Foot Wave sa naših pandemijskih izdanja “Sun Racket“ i “Black Pearl“, a tu su i moje solo pesme – sve to biće osnova mog programa u Domu omladine Beograda.

Ulaznice za koncert Kristin Herš u prodaji su na Ticket Vision Blagajni u Doma omladine Beograda  po ceni od 1200 dinara.

Previous post

Više od 1000 muzičara odalo počast Tejloru Hokinsu moćnom obradom pesme "My Hero"...

Next post

Stiven Tajler "posrnuo", ponovo je na rehabilitaciji, a Aerosmith otkazao koncerte do septembra...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *