Legendarna gitara Kurta Kobejna prodata na aukciji za – 4,5 miliona dolara

0
87
Oglasi
Fender Mustang Kurta Koobejna/Photo: Julien's Auctions
Fender Mustang Kurta Koobejna/Photo: Julien’s Auctions

Gitara Kurta Kobejna koju je svirao u pesmi “Smells Like Teen Spirit” prodata je na aukciji u Njujorku za 4,5 miliona dolara.

Pevač, gitarista i tekstopisac grupe Nirvana izvršio je samoubistvo u 27. godini 1994. na vrhuncu popularnosti. Električnu gitaru Fender Mustang iz 1969. godine koju je koristio u spotu za veliki hit grupe Nirvana “Smells Like Teen Spirit” 1991. godine prodata je u nedelju 22. maja za 4.550.000 dolara na Julien’s Auctions u Njujorku kolekciji Jim Irsay.

KAD VERUJEŠ, NIŠTA TE NE MOŽE ZAUSTAVITI… KURT KOBEJN ČISTIO TOALETE DA BI FINANSIRAO NIRVANIN PRVI DEMO

U izjavi za medije, Džim Irsaj, koji je zadužen za kolekciju pop kulture u Indiani, rekao je za Rolling Stone:

– Oduševljen sam što ću sačuvati i zaštititi još jedan komad američke kulture koji je promenio način na koji gledamo na svet. Činjenica da će deo prihoda ići na naše napore da skinemo stigmu vezanu za mentalno zdravlje, za mene ovu akviziciju čini još posebnijom.

Kurt Kobejn - Smells Like a Teen Spirit/screenshot
Kurt Kobejn – Smells Like a Teen Spirit/screenshot

Gitara je opisana bojom kao Lake Placid Blue, omiljeni instrument tragično preminulog frontmena Nirvane, u početku je bila u vlasništvu porodice Kobejn i bila je izložena kao deo opsežne kolekcije rock suvenira Džima Irsaja pre nego što je kolekcionar uspeo da preuzme potpuno vlasništvo kupovinom na aukciji.

FENDER PREDSTAVIO NOVU KOLEKCIJA GITARA U ČAST KURTA KOBEJNA I PRIMAL SCREAM… ČAK NISU NI PRESKUPE

Porodica Kobejn će navodno donirati deo prodaje NFL-ovoj kampanji za podizanje svesti o mentalnom zdravlju ‘Kicking The Stigma’, a prema web stranici aukcije, gitara i dalje zvuči sjajno više od 30 godina nakon što je prvi put korišćena.

U opisu gitare stoji: “Gitara zvuči i svira izvrsno. Međutim, postoje problemi s ožičenjem, posebno s kliznim prekidačima. Funkcioniše samo bridge pickup. U dobrom je stanju. Vrat je divan, a rani CBS završetak je još netaknut, kao da je istovremeno star i nov. Iako ima neke ožiljke od divljih nastupa i udara, prednja strana gitare izgleda dobro s par sitnih tragova i samo donja rebra pokazuju stvarna oštećenja. Završna obrada je izlizana sa zadnje strane tela od sviranja. Kućište u dobrom stanju”.

NE ZNAM DA SVIRAM I ZABOLE ME ZA TO… AUTOKARIKATURA KURTA KOBEJNA PRODATA NA AUKCIJI ZA VIŠE OD 280.000 DOLARA

Jednom prilikom, 1991. godine,  Kurt Kobejn je o spomenutoj gitari izjavio:

– Od svih gitara na celom svetu, Fender Mustang mi je najdraži.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime