Luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma Idola “Odbrana i poslednji dani” stiže 17. juna, već može da se narući…

0
267
Oglasi
Odbrana i poslednji dani, vinilno reizdanje
Odbrana i poslednji dani, vinilno reizdanje

Više puta proglavašan najboljim albumom ex-Yu rock muzike, “Odbrana i poslednji dani” Idola obeležio je ne samo osamdesete godine i novotalasnoo vreme, nego i do te mere uticao na buduće generacije muzičara i bendova da je sveprisutan i četiri decenije kasnije.

SRĐAN ŠAPER O “NOVOM TALASU”: SVE ŠTO SMO RADILI USTVARI JE BILO – OSVAJANJE SLOBODE

Posle proslave 40 godina novog talasa i 4 reizdanja na vinilu, Croatia Records reizdaje i krunski novotalasni album “Odbrana i poslednji dani” za koji su ovoga petka, 20. maja, otvorene prednarudžbe, a po prvi put na streaming servisima objavljena je i Hi-fi verzija albuma. Za sve pesme s albuma izrađeni su lyric video spotovi u produkciji CroRec Videa.

Uz 180-gramski vinil s pesmama remasterizovanim s originalnih magnetofonskih ztaka za koje je zaslužan Mauro Širol iz Croatia Records Studija, luksuzno pakovanje sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice koja donosi intervjue s članovima Idola – Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i poslednji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za Rolling Stone Hrvatska, a koji je ustupio novinar i muzički kritičar Zoran Stajčić. Tu su i tekstovi muzičkih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i prvi put na jednom mestu tekstovi svih pesama kao i memorabilije iz bogate arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, i privatne arhive Srđana Šapera. Među njima su i originalni rukopisi određenih pesama, a sve prate i sjajne fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, kako iz studija tokom snimanja “Odbrane”, tako i s raznih photo sessiona. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

Idoli/ Photo: wikipedia.org
Idoli/ Photo: wikipedia.org

“Odbrana i poslednji dani” polako je nagoveštavao kraj novog talasa, rađanje nekih novih muzičkih smerova, rađanje nekog novog sveta, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album “Čokolada” godinu dana kasnije. Mnogi će se složiti da je bio suđen kraj Idola jer kao i u određenoj supergrupi ili u današnje vreme sve učestalijim supertimovima u sportu, više genijalnih umova ne može dugo da bude na jednom mestu. Opet, na sudbinu se može i uticati, ali se rietko dogode neke velike promjene. Nisu možda bili pravi primer buntovništva, ali su stvarali buku, nisu bili vođe određenog antipolitičkog pokreta, ali je njihova muzika govorila više od nekog takvog pokreta, nisu mogli dugo da funkcionišu, ali su bili prototip zajedništva – bili su i ozbiljni i zabavni, bili su i spretni i smotani, bili su i frajeri i štreberi, bili su i dečaci i odrasli ljudi – bili su Idoli.

PAD IDOLA… IZJAVA ZDENKA KOLARA KOJA MENJA SVE: KRLE JE ODUVEK BIO NETALENTOVANI KRPELJ

Prednarudžbe luksuznog vinilnog reizdanja albuma “Odbrana i poslednji dani” Idola mogu se obaviti isključivo putem webshopa Croatia Recordsa. Cena u prednarudžbi, ali i u slobodnoj prodaji biće 169 kuna (oko 2.650 dinara). Službeni izlazak albuma je 17. jun, a ako ga sada naručite svoj primerak dobićete među prvima na kućnu adresu. Hi-res, odnosno Hi-fi verziju albuma možete od sada poslušati na svim streaming servisima.

“Idoli su odoleli i tako zauvek ostali generacijska uspomena najvišeg ranga, vremenom samo dobijajući na vrednosti i privlačnosti.” – Aleksandar Žikić

“Ploča nas je tada delila. Više ne. Odbrana i dobri dani!” – Petar Janjatović

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime