Home»Kult»Preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis

Preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis

5
Shares
Pinterest Google+
Vangelis/Photo: YouTube screenshot
Vangelis/Photo: YouTube screenshot

Vangelis Papatanasiju, legendarni grčki kompozitor, preminuo je u 79. godini.

Kako prenosi grčki portal Ekatimerini, Vangelis je preminuo u utorak.

Britanski Guardian piše da je porodica saopštila da je preminuo u bolnici u Francuskoj, gde se nalazio na lečenju.

OVO JE JEDINI VANGELISOV BROJ 1 NA AMERIČKOJ LISTI SINGLOVA… MNOGI I DANAS TVRDE DA JE PLAGIJAT

 

Kompozitor je bio najpoznatiji po muzici za film “Vatrene kočije” (Chariots of Fire) iz 1981. godine, za koju je dobio Oskara. Pored toga, napisao je kompozicije za brojne poznate filmove, kao što su Blade Runner (1982), The Bounty (1984) i “1492: Conquest of Paradise” (1992).

Evangelos Odiseas Papatanasiju je rođen 29. marta 1943. u Agriji, priobalskom gradu u Magneziji, Tesalija, Grčka, a odrastao je u Atini. Vangelis je razvio interes za muziku već u svojoj četvrtoj godini, komponujući na porodičnom klaviru i eksperimentišući sa zvukovima stavljajući eksere i kuhinjske tiganje unutar njega i sa radio smetnjama.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Previous post

Bubnjar Rolling Stonesa Čarli Vots ostavio svojoj porodici 30 miliona funti i basnoslovno imanje u Francuskoj, a prijateljima - automobile i motore

Next post

Metal heroina Tarja Turunen ekskluzivno za Headliner: Uvek sam rušila granice u muzičkoj industriji u kojoj dominiraju muškarci

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *