Kako je čuvena Modiljanijeva slika završila na omotu debi albuma Idola…

0
342
Oglasi
VIS Idoli -VIS Idoii, cover
VIS Idoli -VIS Idoli, cover

Dana 18. maja 1981. godine zagrebački Jugoton objavio je album “VIS Idoli”, prvi studijski album istoimene beogradske novotalasne grupe. ž

Četiri pesme na mini LP izdanju su autorske: “Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)” i “Malena” delo su Vlade Divljana, “Ime Da Da” napravio je Srđan Šaper i “Zašto su danas devojke ljute” zajednički Divljan i Šaper. Dve su obrade: “Hajde” (Come On) Čaka Berija i “Devojko mala”, evergreen Darka Kraljića koji je Đuza Stojiljković pevao u filmu “Ljubav i moda” (1960.). Upravo je ona ostvarila i najveći uspeh kod široke publike, iako je kritika album u paketu ocenila kamenom međašem od kojeg novi talas počinje da biva primarni podžanr tadašnjeg jugoslovenskog rocka. Inače, pesma “Come On”, čiju su obradu Idoli izabrali za svoj debitantski album, bila je početak i diskografske karijere Rolling Stonesa, koji su ovu pesmu snimili za svoj debitantski singl 1963. godine.

PRINC PROPALICA, ČOVEK KOJI JE NASLIKAO AKT ZBOG KOJEG SU SE BEOGRADSKI VIS IDOLI NAŠLI NA STUBU SRAMA…

Kao producent i dizajner omota ploče bio je angažovan Ivan Piko Stančić, bubnjar i umetnik. Metodom aproprijacije prisvojio je delo Amedea Modiljanija “Nudo sdraiato” iz 1917. godine i tako napravio jedan od najkontroverznijih omota u istoriji eksjugolovenske popularne muzike..

VIS Idoli počeli su s radom 1. marta 1980. U prvoj postavi našli su se prijatelji iz osnovne škole: Vlada Divljan, Zdenko Kolar, Boža Jovanović, Srđan Šaper i Nebojša Krstić. Prvi nastup imali u su u junu 1980. godine u beogradskom Studentskom kulturnom centru na zajedničkom koncertu s vodećim beogradskim grupama novog talasa.

Podsetimo se nekih od pesama sa ovog sjajnog mini albuma:

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime