Poslednji snimci Marka Lanegana u video spotu za turobnu i predivnu pesmu “Hireath” … bio je srećan kao nikada pre

0
154
Oglasi
Džo Kardamon i Mark Lanegan/Photo: Sean Cardamone
Džo Kardamon i Mark Lanegan/Photo: Sean Cardamone

Ono za šta se veruje da je poslednji snimak frontmena Screaming Treesa Marka Lanegana snimljen pre njegove smrti u februaru, objavljeno je u novom videu za turobnu pesmu “Hireath”, koji je skinut sa Laneganovog zajedničkog projekta sa bivšim frontmenom Icarus Linea, Džoom Kardamonom – Dark Mark vs. Kostur Joe.

– Gruba definicija ‘hiraeth’ je nešto poput nostalgije ili snažne čežnje za životom, mestom ili vremenom, onim koji možda nikada nisu ni postojali –  kaže Kardamon za SPIN o ovoj velškoj reči, za koju ne postoji adekvatan engleski prevod.

UVEK ĆE NAM OSTATI NJEGOV GLAS DA GA SLUŠAMO… EDI VEDER I DEJV GROL ODALI POČAST LEGENDI SIJETLA MARKU LANEGANU

– Kada sam Marku slao grupe instrumentala za ono što je trebalo da postane naš album, “Hiraeth” ga je posebno zamislio. Slušali smo u studiju i nakon što je svirao rekao je: ‘Prelepo je brate. Jeste li sigurni da ne želite da je zadržite za sebe?’ Rekao sam mu da sam definitivno razmišljao o tome, ali na kraju sam želeo da on to ima. Pošto je snimio vokal, znao sam da je to prava odluka. Njegovi stihovi i melodija na ovoj verziji su me posebno ganuli i na neki način postali centralni deo albuma. To je pesma koja je samo ispunjena nefiltriranom ljubavlju. Zaista jedno od najdirljivijih muzičkih dela čiji sam deo ikada bio.

MARK LANEGAN: I DALJE ME PROGANJA SMRT KURTA KOBEJNA, JA SAM TAJ KOJI MU JE NABAVLJAO DROGU, MENE JE ZVAO TOG DANA, A JA SE NISAM JAVIO…

Video je snimljen u oktobru 2021. u blizini Laneganove matične baze u Kilarniju u Irskoj, nakon što se oporavio od gotovo smrtonosnog napada Covida-19 koji ga je privremeno ostavio u komi.

– Ovo je bila prilika da provedemo vreme zajedno i da mi Mark pokaže svoj novi rodni grad – priseća se Kardamon. – Tamo je izgledao tako iskreno srećan – više nego što sam možda ikada video u Los Anđelesu. Okružen prirodom i mirom. To je kutak sveta koji oduzima dah. Poslednjeg dana svi smo odlučili da posetimo stranu jezera koju je Mark tek trebalo da istraži. Nekoliko sati smo hodali kroz šumu i razgovarali. Oduvek sam se nadao da ću napraviti nekakvu vizuelnu sliku za “Hiraeth”, ali u ovom trenutku smo bili gotovo izvan vremena i samo je druženje bilo prioritet. Ovo je poslednji Markov snimak koliko ja znam.

Lanegan je preminuo 22. februara u 57. godini od još neobjavljenih uzroka.

Pogledajte spot za ” Hiraeth”:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime