Home»Kultura»Kako je nastala srpska pesma nad pesmama… Predstava o tragičnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski u beogradskom hotelu “Moskva” …

Kako je nastala srpska pesma nad pesmama… Predstava o tragičnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski u beogradskom hotelu “Moskva” …

6
Shares
Pinterest Google+
Od raja do beznjenic, promo
Od raja do beznjenic, promo

Centar za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih započeo je kampanju  informisanja šire javnosti o vrednostima i značaju nasleđa Dunđerskih – materijalnog, ekonomskog i duhovnog.

Reč je o najbogatijoj i najmoćnijoj srpskoj porodici austro-ugarske carevine koja je bila velika uzdanica srpskom nacionu u tim krajevima. Gotovo svi članovi te porodice, čiji su preci pristigli iz kršne Hercegovine u današnju Vojvodinu, bili su veliki dobrotvori i ktitori obrazovnih, kulturnih ustanova, veliki zadužbinari.

Njihova materijalna zaostavština je pozamašna, zaglavljena u lavirintima Zakona i Propisa, njihovi dvorci i palate propadaju, ne koristi se to kulturno-istorijsko blago… Ipak, uprkos svemu, slobodno se može reći: Dunđerski su brend Vojvodine.

Centar za afirmaciju kulturne baštine Dunđerskih u znak sećanja na tu veliku i divnu porodicu izvodi predstavu o tragičnoj ljubavi Laze Kostića i Lenke Dunđerski pod nazivom “Od raja do beznjenice” isključivo u dvorcima, kaštelima / u kojima je to moguće/ i zdanjima od kulturno istorijskog značaja: od Srbobrana, Bečeja, Zrenjanina, preko Novog Sada, Subotice, Budimpešte.

Od raja do beznjenic, promo
Od raja do beznjenic, promo

U Beogradu se kao najadekvatniji prostor rečene koncepcije pokazao hotel “Moskva”, zbog svoje arhitektonske lepote ruske secesije i zbog svojih drugih potencijala za prikaz ovakve predstave.

Ekskluzivna predstava koja je svojevrsna interpretacija “dvorske kulture Vojvodine” izvodi se u ekskluzivnom prostoru za manji broj publike.

Rađena je po autorskom tekstu Zorana Subotičkog, a uloge su poverene profesionalnim glumcima: Jovani Radovanović, Ervinu Hadžimurteziću i Miodragu Petroviću. 

Predstava o ljubavi, prijateljstvu, časti – o srpskoj pesmi nad pesmama – Santa Maria della Salute.

Nakon premijere 27. aprila koja je protekla u sjajnoj atmosferi,  zakazana je nova izvedba u sredu 18. maja u 20.00 sati.

 

Previous post

Grmeće gitare i besne mašine... Moto Fest Banjaluka od 27. do 29. maja na tvrđavi Kastel

Next post

OneRepublic singlom "I Ain’t Worried" najavljuju "Top Gun: Maverick“ premijeru

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *