Home»Pulse»Puls grada»Otvaranje izložbe “Nije za preprodaju“ 19. maja u galeriji Prodajnoj galeriji Beograd

Otvaranje izložbe “Nije za preprodaju“ 19. maja u galeriji Prodajnoj galeriji Beograd

4
Shares
Pinterest Google+

U četvrtak, 19. maja u 19:00 časova u Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev venac 19), biće otvorena izložba “Nije za preprodaju“ s delima iz privatne kolekcije Slobodana Nešovića – Loke i Irene Nešović. Kustos izložbe je Boris Bota Miljković, reditelj i dugogodišnji kreativni direktor RTS-a.

Na otvaranju će biti prisutni i umetnici Marina Marković, Tadija Janičić, Vuk Vidor, Uroš Đurić, Aleksandar Mladenović- Leka, Andrej Josifovski – Pijanista, Aleksandar Denić i Marija Dragojlović.

– Ova izložba nema kustoski koncept niti uobrazilju da na bilo koji način utiče na ono što ćete kupiti. Izloženi radovi nisu klasifikovani ni po jednom usvojenom ili poznatom kriterijumu. Jedini kriterijum je da su kupljeni da bi bili čuvani i da bi se u njima uživalo. Većina radova je kupljena direktno od umetnika, neki od galerista, nešto i od trgovaca. Posebna dragocenost je kontinuirani dijalog sa  nekim od predstavljenih umetnika. To se na svu sreću ne može izložiti. Neki od radova se nalaze u posedu naših prijatelja koji su tamo završili kao poklon ili kao naša preporuka – izjavio je Slobodan Nešović, vlasnik kolekcije, i dodao da nijedan izloženi rad nije na prodaju, “osim u slučaju nepristojne ponude”.

Milorad Mića Stajčić/ Photo: Marija Konjikušić
Milorad Mića Stajčić/ Photo: Marija Konjikušić

Kustos Boris Miljković je povodom predstojeće izložbe napisao:
Diskretni šarm privatne zbirke, čini mi se, ne može se na sa čim  porediti. On je važan gotovo onoliko koliko je važno socijalno, estetsko, političko ili antropološko istraživanje našeg trenutka. Zato mislim da je od priličnog značaja da Lokina lična kolekcija bar na trenutak boravi u ovom javnom prostoru i da se energija posebnog osećanja kolekcionarove stvarnosti nekako pomeša sa prostorom u kojem se, inače, izlažu i sakupljaju radovi umetnika namenjenih prodaji. Kolekcija koju gledate se ne prodaje (osim u slučaju ponude koje se ne može odbiti) i zato je vredna vašeg pogleda – a još je vrednija kolekcionarova želja da sa nama podeli trenutak svoje uspomene na Beograd, od svoje pankerske mladosti do prvoborca u borbi za tantijeme i autorska prava umetnika. To je upravo ta dragocenost koji nije loše podeliti na ovakvom mestu.

Vuk Vidor/ Photo: Marija Konjikušić
Vuk Vidor/ Photo: Marija Konjikušić

Na izložbi će biti predstavljena dela Marije Dragojlović, Raše Teodosijevića, Marine Marković, Srđana Apostolovića, Aleksandra Leke Mladenovića, Tadije Janičića, Uroša Đurića, Miće Stajčića, Srđana Markovića Đileta, Aleksandra Denića, Biljane Đurđević, Vuka Vidora, Andreja Josifovskog – Pijaniste, Petra Mošića, Saše Markovića – Mikroba, Sane Garić, Mine Radović, Dejana Rackovića, Aleksandra Zografa i Milana Miladinovića.

Aleksandar Denić/ Photo: Marija Konjikušić
Aleksandar Denić/ Photo: Marija Konjikušić
Previous post

Morisi na koncertu predstavio novi singl… Zove se "I Am Veronica" i evo kako zvuči

Next post

Samo za mnooogo dubok džep... Jahta Dejvida Bouvija se prodaje za 4,85 miliona evra

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *