Home»Muzika»Dead Can Dance… Koncertna atrakcija world music scene 12. maja u beogradskoj Areni

Dead Can Dance… Koncertna atrakcija world music scene 12. maja u beogradskoj Areni

6
Shares
Pinterest Google+
Dead Can Dance LIVE IN BELGRADE2021/Photо: Danko Strahinic
Dead Can Dance LIVE IN BELGRADE2021/Photо: Danko Strahinic

Iako postoje i rade već 40 godina, sastav Dead Can Dance će u četvrtak, 12. maja u Štark Areni, nastupiti tek drugi put pred beogradskom publikom.

Na prvom koncertu 2019. godine bili su oduševljeni reakcijom publike u Sava Centru i zato su odlučili da se ubrzo vrate i predstave nove aranžmane na kojima je Brendan Peri radio tokom pandemije.

– Biće dobro vratiti se posle pandemije i tri otkazane turneje. Sjajna vest je da se svet vraća u normalu. Osećao sam sve ovo vreme da će doći dan kada ćemo ponovo svirati, te sam protekle godine radio sam na pripremi live setova, tražio rešenja za tehnička pitanja i pronašao dobre glasove. Najveća je promena što ćemo uključiti više horskih elemenata. Nas je šestoro koji pevamo i bila bi šteta ne iskoristiti taj potencijal. Stoga sam za mnoge pesme uradio horski aranžman, a onda i na kvalitetnu produkciju. Naša je želja da ovi koncerti budu što bolji – rekao je Peri.

Brendan Peri, Dead Can Dance/Photo: William Soulet Lacalmontie
Brendan Peri, Dead Can Dance/Photo: William Soulet Lacalmontie

Njihova muzika je inspirisana tradicionalnim zvucima Bliskog Istoka, Azije, istočne Evrope, severne Afrike, ali i muzikom Balkana i zato koriste originalne instrumente različitih kultura.

– Upoznao sam se sa balkanskom muzikom dok sam radio na albumu “Dionysus “. Otkrio sam etno balkansku folk muziku i kulturu u kojoj su mnoge paganske tradicije i dalje aktivne i žive, pogotovo u nekim ruralnim područjima, kao na primer u Bugarskoj ili Srbiji. Istraživanje te muzike bio je deo procesa stvaranja albuma. Isto tako i istraživanje instrumenata. Tragao sam za instrumentima koji bi je istakli, kao što su duvački instrumenti, raznovrsni tipovi pastirskih frula ili oni koji dočaravaju zvukove prirode – objašnjava Brendan Peri.

Lisa Džerard, jedan od najlepših vokala u svetu i muzički genije Brendan Peri će sa svojim sastavom nastupiti u posebno konfigurisanom prostoru Štark Arene, a svi koji žele da budu deo magije koju stvaraju još uvek mogu da kupe ulaznice na svim prodajnim mestima Ticket Visiona.

Previous post

Snimi (n)ovo… El Records festival mladih izvođača u KSET-u

Next post

Konstrakta pred polufinale Evrovizije predstavila "Mekano (Acoustic)"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *