Đenka iz “Maratonaca” nije izmišljen lik… Zvao se Kosta i prvi je u Beogradu fotkao obnažene dame

0
135
Bora Todorović kao Đenka/Maratonci trče počasni krug
Bora Todorović kao Đenka/Maratonci trče počasni krug

Verovatno nema čoveka koji na pitanje “Šta to radiš kume?”, kao iz topa ne odgovara čuvenom replikom “Ništa kume, vežbamo za film”, koju u kultnom ostvarenju “Maratonci trče počasni krug” izgovara Đenka, kojeg je maestralno odigrao pokojni Bora Todorović.

Međutim, malo je poznato da je Đenka stvarno postojao, a u priči o predratnom snimatelju Kosti Novakoviću, koji je bio stručnjak za erotske filmove, mogu se prepoznati mnoge njegove osobine. I on je, najverovatnije, poslužio kao inspiracija Dušanu Kovačeviču za legendarni lik Đenke,

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI… NEVEROVATNA PRIČA O PEVAČU ČIJI HIT IZ 1941. SVI ZNAMO ZAHVALJUJUĆI “MARATONCIMA”

Kosta je u vreme između dva rata imao studio u Kursulinoj ulici, a posebna specifičnost je bila u tome što je svaki od četiri zida u toj prostoriji bio različit. Kod njega su dolazile mlade žene iz imućnijih porodica koje su bile željne popularnosti, a on ih je fotografisao i snimao gole.

Svena iz filma Koste Novakovića/YouTube screenshot
Svena iz filma Koste Novakovića/YouTube screenshot

On je devojke slikao u slobodnijim pozama, a četiri različito obojena zida je koristio kako bi što ekonomičnije snimao, budući da je imao jednu, ali okretnu kameru. Na taj način je praktično dobijao četiri različite scene.

U njegovom studiju su snimljene i lezbijske scene iz filma “Kralj Čarlstona i vesele beogradske devojke”, kao i erotski film “Devojka koja čita”, a dokaz za to su upravo šareni zidovi koji se vide na snimcima.

EVO KAKO JE DUŠKO KOVAČEVIĆ PREVARIO REŽIM… “MARATONCI” UOPŠTE NISU OBIČNA KOMEDIJA O GROBARIMA

Inače, taj studio je srušen tokom Drugog svetskog rata.

Smatra se da je Novakovićevo najpoznatije ostvarenje “Grešnica bez greha” iz 1930, u kojem ima slobodnijih scena, i koje mnogi smatraju prvim srpskim erotskim filmom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime