On je “osnovao” zlogasni “Klub 27″… Proslavio je delta blues, prodao dušu đavolu i na raskršću skrenuo prema legendi – imao je 27

0
105
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen

Robert Liroj Džonson, američki blues muzičar, rođen je 8. maja 1911. Proslavio je žanr delta bluesa, a važi za jednog od najuticajnijih muzičara svih vremena.

Uz, za života nepriznatog muzičara, vežu se mnoge legende, poput one da je prodao dušu đavolu na raksrsnici zauzvrat dobivši muzički talenat i one kako je svojom smrću s 27 godina započeo tzv. ‘Klub 27’, u koji su kasnije ušli mnogi slavni muziččari.

OVO JE 5 NAJBOLJIH COVERA ROBERTA DŽONSONA

Kontroverze se vežu i uz njegovu najpoznatiju fotografiju, gde sedi ispred crnog platna, a na njenu se ocrtava demonsko lice koje kao da oblizuje vrh Džonsonove gitare.

Ostalo je zabeleženo ukupno 29 njegovih pesama. 1938. je imao svirku u jednom baru, posle koje se užasno razboleo. Tri dana kasnije pronađen je mrtav. Neki veruju da je otrovan, dok drugi misle da je njegov ugovor s đavolom istekao i da morao umre. U svakom slučaju, njegova priča i dalje ostaje prekrivena misterijom i samo dodaje mističnost njegovom uticaju.

DEJVID LINČ ODUSTAO OD FILMA O ROBERTU DŽONSONU, REŽIRAĆE GA DEBITANT KOJI JE RADIO ANIMIRANOG SPAJDERMENA

Danas su blues klasici njegove ‘Cross Road Blues’ (uzor Kleptonu za ‘Crossroads’), ‘Sweet Home Chicago’, ‘Ramblin’ on My Mind’, ‘Love in Vain’ i ‘Hellhound on My Trail’. Robert Džonson je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame 1986. kao ‘rani uticaj’, a Rolling Stone ga je proglasio petim najboljim gitaristom svih vremena.

Legenda o Džonsonu inspirisala je i film “Crossroads” iz 1986, u kojem je uz Ralfa Mačija, glumio i legendarni gitarista Stivi Vaj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime