Advokat Jasenka Houre: Grupa se nije raspala, brend Prljavo kazalište nije ničija lična svojina…

0
51
Prljavo kazalište/ Andrea Ilaković
Prljavo kazalište/ Andrea Ilaković

 

U medijima širom bivše Jugoslavije je odjeknula vest da se raspala poznata grupa Prljavo kazalište. Celu situaciju je za Index.hr pojasnio Toni Nogolica, advokat Jasenka Houre.

– Bend Prljavo kazalište nije se raspao nego i dalje deluje i aktivno radi na stvaranju novog muzičkog materijala, kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma. Gospodin Houra i dalje ostaje član Prljavog kazališta. Notorna je činjenica da je gospodin Houra jedan od osnivača benda Prljavo kazalište i autor nekih od najvećih hitova Prljavog kazališta. Javnosti, a pogotovo fanovima Prljavog kazališta, suvišno je posebno objašnjavati ulogu gospodina Houre u Prljavom kazalištu – stoji u saopštenju Tonija Nogolice, koje se nastavlja.

– Moguće je da će Prljavo kazalište u budućnosti da deluje ili da nastupa u sastavu koji je različit od onoga koji je delovao prethodnih godina, ali takve promene događale su se kroz gotovo pola veka aktivnog delovanja Prljavog kazališta i nisu uticale na rad i stvaralaštvo Prljavog kazališta. Štaviše, gospodin Houra i drugi članovi benda i dalje imaju nameru da rade zajedno i u skorijoj budućnosti zajedno s obožavateljima proslaviti veliku 45. godišnjicu osnivanja Prljavog kazališta – navodi se u saopštenju, u koje se isto bavilo i bubnjarom Prljavog kazališta Tihomirom Filešom.

POSLE 45 GODINA NA SCENI, RASPALO SE PRLJAVO KAZALIŠTE… OSNIVAČI BENDA VIŠE I NE RAZGOVARAJU, SPREMA SE I TUŽBA

– Nema sumnje da će gospodin Houra u bilo kojem od tih postupaka dokazati šta je i ko čini Prljavo kazalište i kome pripada pravo na korišćenje tog naziva. Gospodin Fileš nije vlasnik Prljavog kazališta, kako to tvrdi, niti je iko drugi vlasnik Prljavog kazališta. Prljavo kazalište čine njegovi članovi i u delovanju benda nastupaju zajednički. Što se tiče žigova povezanih s Prljavim kazalištem, deo žigova koji danas nominalno možda i glase na ime gospodina Fileša registrovani su na njegovo ime bez suglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno preneseni na njegovo ime s društva putem kojeg je Prljavo kazalište poslovalo. Naime, gospodin Fileš je iskoristio poverenje drugih članova benda koji su bili orijentisani na druge, kreativne zadatke, i doveo se u poziciju da danas pokušava da upravlja Prljavim kazalištem kao ličnom imovinom – navodi advokat Jasenka Houre u saopštenju, koje se nastavlja:

– Dakle, žigovi koji se tiču Prljavog kazališta ni na koji način nisu zakonitim putem mogli prijeći na gospodina Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova. Žigovi i brend Prljavog kazališta vezani su uz bend Prljavo kazalište i nedopustivo je da ih netko, pa makar bio i jedan od osnivača benda, svojata kao svoje pri tome opstruirajući rad samog benda. Situacija vezana uz žigove još je kompleksnija kada se uzme u obzir da većina registrovanih žigova koje gospodin Fileš prisvaja predstavlja autorsko delo trećih osoba. Najbolji primer toga je prepoznatljivi jezik koji je sinonim za Prljavo kazalište od samog početka, a radi se o autorskom delu našeg umetnika Mirka Ilića.

JASENKO HOURA BESAN ZBOG SOCIJALNIH NEPRAVDI: JEDAN IMA PROFIT MILION POSTO, DRUGI NEMA ZA HLEB. I SAD JE ON MANGUP, A MI BUDALE…

Gospodin Ilić kao autor tog dela ima pravo da raspolaže s njegovim iskorišćavanjem, a iskorišćavanje tog dela nikada ni na koji način nije preneo na gospodina Fileša. Upravo suprotno, to pravo će biti preneseno na gospodina Houru jer je Prljavo kazalište i koristilo to delo u svojem dosadašnjem radu isključivo na temelju prijateljskog odnosa gospodina Houre i gospodina Ilića. Isključivi interes gospodina Houre je nastavak delovanja Prljavog kazališta te je on, kao što su verovatno i drugi članovi benda, spreman na sporazum kako bi se celokupna situacija rešila na zadovoljstvo svih članova benda, a sve s ciljem održavanja Prljavog kazališta – zaključuje se u saopštenju.

HL/Izvor: index.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime