Home»Kult»Misterija Pušača, lika koji nas je u seriji “X-Files” naterao da volimo da ga mrzimo

Misterija Pušača, lika koji nas je u seriji “X-Files” naterao da volimo da ga mrzimo

4
Shares
Pinterest Google+
Pušač - C-Files*screenshot
Pušač – C-Files*screenshot

Pušač, iliti CSM (The Cigarette Smoking Man), kako ga zovu lojalni fanovi “Dosijea Iks”, prvi put se pojavio u pilot epizodi serije, sedeći u uglu kancelarije FBI-a, bacivši dugotrajan, autoritativni pogled na mladog agenta Skali. Bez reči, svi smo instinktivno znali da je nešto sa tim tipom, i ništa od toga nije bilo dobro.

Vilijam B. Dejvis je kanadski glumac koji stoji iza dima CSM-a. Prvobitno je bio angažovan da radi upravo ono što vidite da radi u premijernoj epizodi, što je šuškanje u ćošku i tera nas da postavljamo pitanja na koja nikada ne bismo dobili zvaničan odgovor. Bio je toliko dobar u tome da je kreator serije, Kris Karter, odlučio da od njega napravi nešto više od pozadinske misterije.

STIŽE NOVI “X FILES”, ALI BEZ MOLDERA I SKALI? DISNEY PLANIRA NASTAVAK KULTNE SERIJE…

Do kraja serije, CSM je evoluirao od sumnjive, tihe figure u zadimljenom uglu do glavnog negativca serije.

Pušač - C-Files*screenshot
Pušač – C-Files*screenshot

Dejvisovo prvo pojavljivanje u “Dosijeima Iks” pokazuje da mu je mesto u senci, što je navelo neke da poveruju da je prvobitno bio običan statista. Iako je ovo sjajna priča, to nije istina. Od prve epizode, CSM je uvek bio zvanični lik u svetu “Dosijea Iks”, stojeći kao nemi podsetnik na zaveru sa kojom su Molder i Skali morali da se uhvate u koštac.

DŽILIJAN ANDERSON: VRATILA BIH SE U “X FILES”, IMAM SAMO JEDAN USLOV…

Frank Spotnic, ko-izvršni producent serije, govorio je za The Palm Beach Post o tome kako je Dejvis tiho oživeo CSM, objašnjavajući:

– Lik je veoma jednostavno napisan i Vilijam je pozvan da nosi veliku težinu lika. On je potpuno ubedljiv. Čak i pre nego što je išta rekao, imao je poglede gde ste mogli da vidite kako njegov um obrađuje ono što je je posmatrao i mogli ste da vidite da mu se iza očiju krije inteligencija.

THE TRUTH IS OUT THERE… OVO JE PRAVI RAZLOG ZBOG KOGA JE DEJVID DUHOVNI NAPUSTIO “X FILES” POSLE 7 SEZONA

Kroz Davisov briljantan portret, znamo da je CSM-ova inteligencija opasna. On je tip koji zna stvari koje bi nas ostale slomile i nema problem da iskoristi svoje znanje za to. Kreatori serije su procenili da, ako ovaj čovek može sve to da prenese sve to u lik bez govora, zašto da mu ne daju replike i vide šta on može sa njima? I upravo su to uradili.

DA LI ZNATE KAKO NAM SE SERIJA “X FILES” UVUKLA POD KOŽU? ISTINA JE TAMO NEGDE…

CSM-ov glas se prvi put čuje u epizodi prve sezone pod nazivom “Tooms”. A.D. Skiner ga pita da li veruje Mulderovom i Skalinom poslednjem izveštaju o besmrtnom serijskom ubici koji jede jetru, a on odgovara:

– Naravno da verujem.

Nije revolucionarni dijalog, ali je to bio ogroman trenutak za fanove serije, jer je enigma stalno prisutnog Pušača sada imala svoj glas. Tokom serije, njegove reči su postale mnogo interesantnije, a lik je postao potpuno jeziv.

Pušač - C-Files*screenshot
Pušač – C-Files*screenshot

Neki su mislili da će misterija koja okružuje ovog mračnog čoveka polako nestati kada on konačno počne da govori, ali očigledno to se nije desilo. Kao i zvanična objašnjenja koja su data za čudne događaje u seriji, Pušač je pun dezinformacija i otvorenih laži. I da nam je ikada rekao istinu, nema šanse da u to poverujemo.

CSM je koristio svoj novopronađeni glas da iznese mnogo tvrdnji u seriji, uključujući i onu da je on Molderov otac, oplodio je Skali i ubio JFK-a, ali ko zaista zna? Jedina stvar u koju možete biti sigurni u svetu “Dosijea Iks” je da ništa nije sigurno.

DUHOVNI DAO NADU FANOVIMA “X-FILES”: AKO KRIS KARTER HOĆE NOVE EPIZODE, HOĆU I JA

Dejvis je za Palm Bish Post rekao da je siguran da “90 odsto publike mrzi taj lik”, ali misli da CSM to ne zaslužuje. On veruje da iza njegovih skiciranih postupaka stoje plemenite namere, rekavši:

– On štiti javnost od informacija koje ne bi mogli uspešno da obrađuju. On pokušava da spreči da društvo postane haotično.

Dejvid o svom karakteru razmišlja kao o očinskoj figuri, štiteći čovečanstvo od grubih istina koje bi nas izludele. Pa iako će većina fanova serije kao iz topa reći “Pušač je loš momak”, ko smo usr+tvari mi da se zameramo čoveku koji nas je naterao da volimo da ga mrzimo.

HL/Izvor: slashfilm.com

Previous post

Predstava “Amplituda" 5. maja na velikoj sceni Doma kulture Studentski grad

Next post

Pogledajte Danijela Redklifa kao "Weird Ala" Jankovića u prvom trejileru za najuvrnutiji biografski film ikada

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *