Home»Film»Počeo festival srpske kulture u Istri posvećen Vladi Divljanu, počasna nagrada posthumno Đorđu Balaševiću

Počeo festival srpske kulture u Istri posvećen Vladi Divljanu, počasna nagrada posthumno Đorđu Balaševiću

4
Shares
Pinterest Google+
Vlada Divljan/ Photo: youtube.com printscreen
Vlada Divljan/ Photo: youtube.com printscreen

Ovogodišnji Festival srpske kulture 14. po redu posvećen  je Vladi Divljanu, legendarnom srpskom rok muzičaru i tekstopiscu, frontmenu nekadašnjeg benda Idoli.

Povod je 40-to godišnjica izlaska albuma “Odbrana i poslednji dani” koji je Jugoton objavio 1982. godine, a list “Džuboks” ga nekoliko godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. veka u Jugoslaviji.

Festival srpske kulture u IStri, plakat
Festival srpske kulture u IStri, plakat

Pored rok i pop muzike, Divljan se bavio i filmskom muzikom, komponovao je soundtrack za brojne filmove “Šest dana juna”, “Kako je propao rokenrol”, “Crni bombarder”, “Tri palme za dve bitange i ribicu!”, “Sedam i po” i druge, a pisao je muziku i za pozorišne predstave.

U čast Vladi Divljanu 14. Festival otvorio je film “Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu” reditelja Mladena Matičevića 28. aprila u Kinu Valli, a kroz narednih pet dana, počev od 30. aprila, biđe prikazani filmovi srpske produkcije o rok muzici: “Električni orgazam za ljude budućnosti”, “Moj zanat”, film o Arsenu Dediću, “Viktorija 15”, “Priča o Evi Braun”.

Revija se  završava 4. maja filmom o Peci Popoviću “Zarobljeno vreme”.

Festival srpske kulture u Istri ove godine biće održan u nekoliko programskih celina.

U petak 29. aprila u SKUC-u u 20.00 sati otvara se izložba “Made in fabrika fotografa 7/8” Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje.

U sredu, 4.maja u SKUC-u u 18.00 sati biće otvorena jedinstvena izložba fotografija sa poslednjeg koncerta Đorđa Balaševića “Bogojavljanska noć 19.01.2020.”, fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada.

Ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprinos programima u sklopu Dana grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se posthumno dodeljuje Đorđu Balaševiću.

Previous post

Beograd će noćas biti u znaku Rammsteina... Promotivna žurka povodom izlaska albuma "Zeit" u klubu Vrtoglavica

Next post

Da li će Disney morati da iseče 12 sekundi filma "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila"?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *