Home»Muzika»Flashback»Najveća muzička greška Džona Lenona… ovu pesmu su sve radio stanice odbile da puštaju

Najveća muzička greška Džona Lenona… ovu pesmu su sve radio stanice odbile da puštaju

4
Shares
Pinterest Google+
Džon lenon/Photo: YouTube screenshot
Džon lenon/Photo: YouTube screenshot

Džon Lenon je jedan od najplodnijih tekstopisaca svoje generacije, i kao član Beatelsa i kao solo umetnik kasnije u svojoj karijeri. I dok je napravio mnogo hitova koji su univerzalno obožavani, neke od njegovih pesama nisu tako dobro prošle. U stvari, neke odnjih nisu bile baš dobro prihvaćene ni u vreme njihovog objavljivanja.

Nabolji dokaz za ovu tvrdnju je njegova, često preskočena u biografijama, pesma “Woman Is the Nigger of the World”. Da. Doslovno je napisao pesmu sa tim naslovom i odatle stvari postaju loše. Zamišljena da bude o feminizmu i pravima žena, i uglavnom inspirisana vremenom koje je proveo zajedno sa Joko Ono, Lenon je ranije rekao za pesmu:

– Ova pesma je jedna od onih mnogih naših pesama koje su zabranjene. To je nešto što je Joko rekla 1968. godine; trebalo mi je dve godine da “iskopam” tu njenu izjavu.

DA LI STE ZNALI DA SU DEEP PURPLE SNIMILI LEGENDARNI HIT BEATLESA “HELP”… I TO BAŠ ONAKO KAKO JE USTVARI PRVOBITNO ŽELEO DŽON LENON

Sama Joko je kasnije objasnila:

– Kada sam otišla u London i sastala se sa Džonom, to je bila najveća mačo scena koja se može zamisliti. Tada sam dala izjavu da su “žene ‘crnčuge’ sveta”.

Džon Lenon/Photo: facebook@johnlennon
Džon Lenon/Photo: facebook@johnlennon

Govoreći više o pesmi i značenju koje stoji iza nje, Lenon je rekao:

– Naravno, Joko je bila duboko u procesu oslobođenja pre nego što sam je upoznao. Morala je da se probije kroz muški svet – svetom umetnosti u potpunosti dominiraju muškarci – tako da je bila puna revolucionarnog žara kada smo se upoznali. Nikada se nije postavljalo pitanje o tome: morali smo da imamo odnos 50-50 ili nije bilo veze, brzo sam to naučio. Napisala je članak o ženama u kome je rekla: “Žena je ‘crnčuga’ sveta”.

Pesma je bila omražena od strane radio stanica, dobila je pomešana mišljenja aktivista za građanska prava i nije dobila promociju od Applea za SAD. Njihov menadžer za promocije Pit Benet je javno rekao da “mrzi tu pesmu”:

– Rekao sam mu da je neću promovisati. I onda mi Džon kaže: “Pa, ti si naš čovek za promociju, moraš da nas slušaš, mi te plaćamo… Ja sam predsednik Applea”. Rekao sam: “Džone, nije me briga kakva je priča je, ne želim pesmu – neću je promovisati. Ako mi se ne sviđa, neću je promovisati”. Džon je odgovorio: “Reći ću ti nešto – ja ću je promovisati, a ako stignem do broja jedan, to znači da ti nisi broj jedan u poslu”. Rekao sam: “Džone, imaš dogovor… ali ako se rekord na top listama ne dogodi, želim da me poljubiš u dupe i udvostručiš moju platu i troškove”. Rekao je: “Imamo dogovor… ali ja ću je učiniti brojem jedan”.

READ&ROLL: KNJIGE KOJE SE ČITAJU – GLASNO… “BITI DŽON LENON”, ILI BITI PROMENLJIV KAO VREME U LIVERPULU

Da li je šok što pesma definitivno nije dostigla broj jedan? Ne. Priličnoi loše osmišljena, s očiglednom dozom neukusa i poređenjem manjinskih grupa na posebno tako grub način, doprinelis u da ova pesma brzo ode u zaborav. Singl je takođe u potpunosti otkazan u Velikoj Britaniji.

Iako je ovo bila poprilična Lenonova greška, možda to samo pokazuje da niki nije nepogrešv, čak ni najveći.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Uspavanka bez krova... Cane sa bendom Veronauksi snimio pesmu za pomoć radu crkvene kuhinje i ljudima bez prihoda i doma

Next post

Veče glomazne poezije i rasklimatanog džeza ... Rambo Amadeus 21. maja u Zvezdara teatru

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.